16.04.2008. u 00:26h
javno.com
  Zuroff: Sramotna odluka hrvatske Vlade
Ivica Kristović
 
 

Zuroff smatra kako Vlada želi da se više zna o Hrvatima ubijenima na Bleiburgu, nego o Srbima, Židovima i Romima ubijenima u Jasenovcu.

Predsjedništvo Sabora odlučilo je da za obilježavanje spomen-dana bleiburške tragedije Počasnom bleiburškom vodu dodijeli 500 tisuća kuna čime je za komemoraciju žrtvama Jasenovca ostalo samo 100 tisuća kuna. Saborsko Predsjedništvo prihvatilo je pokroviteljstvo nad obilježavanjem 63. obljetnice Bleiburga, a 600 tisuća kuna predviđenih za obilježavanje obljetnica Bleiburga i Jasenovca u 2008. godini raspodijelilo je u odnosu 5:1.

Dr. Epfraim Zuroff, poznati borac protiv nacističke ostavštine rekao je u razgovoru za Javno kako ga uznemiruje ovakva raspodjela novca.

- Nisam znao za tu razliku između novca dodijeljenog za Jasenovac i Bleiburg, a to smatram vrlo uznemirujućom informacijom – rekao je Zuroff.

Vlada želi da se više zna o Hrvatima nego o Srbima, Židovima i Romima

Zuroff ističe kako je riječ o sramotnoj odluci Vlade koja želi da se više zna o Hrvatima koji su ubijeni na Bleiburgu, nego o Srbima, Židovima, Romima i antifašistima koji su ubijeni u Jasenovcu.

Ovaj izraelski povjesničar američkog porijekla već desetljećima igra odlučujuću ulogu u nastojanjima da se privedu i osude nacistički ratni zločinci.

javno.com