15.04.2008. u 19:44h
javno.com
  Australski Hrvati slavili pod Pavelićevom slikom
Ivica Kristović
 
 

Progonitelj nacista Efraim Zuroff istaknuo je kako je ta proslava nečuvena ne samo za žrtve Pavelićeva režima, nego i za sve moralne ljude.

Centar Simon Wiesenthal oglasio se povodom proslave 10. travnja, proglašenja nezavisnosti Nezavisne Države Hrvatske, koja se održala prošlog vikenda u restoranu ''Katarina Zrinski'' u Melbournu. Centar je uložio veliki protest protiv te sramotne proslave.

U svome priopćenju navode da je proslava održana u čast Ante Pavelića, koji je ozakonio genocidnu politiku prema Srbima, Židovima i Romima koji su živjeli u Hrvatskoj. Ta njegova politika rezultirala je masovnim ubojstvima stotina tisuća nevinih civila.

Na proslavi se mogle kupiti i majice s Pavelićevim likom

Efraim Zuroff, glavni progonitelj nacista, u svojoj je izjavi rekao da je ta proslava u lokalnom hrvatskom klubu nečuvena uvreda ne samo za žrtve i članove obitelji žrtava Pavelićevog režima, nego i za svakog moralnog čovjeka koji se protivi rasizmu i genocidu.

Zuroff je istaknuo da to nije prvi puta da hrvatski imigranti otvoreno pokazuju svoje simpatije prema ''fašističkim ubojicama, ustašama'' i brane hrvatske ratne zločince iz Drugog svjetskog rata.

On traži i od australskih vlasti da zaustave takve proslave i ističe da je krajnje vrijeme za to.

Prema lokalnim novinskim izvještajima, velika Pavelićeva slika je visjela na zidu restorana, a mogle su se kupiti i majice s poglavnikovom slikom i drugim živopisnim likovima iz doba Nezavisne Države Hrvatske, stoji u priopćenju Centra Simon Wiesenthal.

javno.com