30. 04. 2008. | 17:13
vecernji.hr
 
Centar Wiesenthal loše ocijenio Hrvatsku u svom godišnjem izvješću
 
 

Hrvatska je drugu godinu zaredom dobila izrazito lošu ocjenu u novom godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal objavljenom u srijedu, a zajedno s njom u skupini ocijenjenoj s F-2 su Australija, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva i Ukrajina.
Centar Wiesenthal objavio je u srijedu preliminarne rezultate 7. godišnjeg izvješća o istragama i progonu nacističkih ratnih zločinaca u svijetu. U njemu je ocjenama od A (najviša) do X (najslabija) ocijenio napore pojedinih država u izvođenju nacističkih zločinaca pred lice pravde.

Najbolju ocjenu dobile su SAD (A), a nakon njih slijede Kanada, Njemačka i Italija (B).

Oznaku C dobile su Srbija, Poljska i Austrija za "minimalan uspjeh koji je mogao biti veći".

Oznaku F-2 dobile su države, među kojima i Hrvatska, koje nemaju pravnih zapreka za istragu i progon osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, ali čiji su napori (ili nedostatak napora) rezultirali potpunim neuspjehom tijekom praćenog razdoblja, prvenstveno zbog manjka političke volje da se postupak provede i/ili nedostatka potrebnih sredstava i/ili ekspertize.

Izvješće pokriva razdoblje od 1. travnja 2007. do 31. ožujka 2008. i obuhvaća više od 30 država, od država u kojima su nacistički zločini počinjeni do onih koje su prihvatile zločince nakon Drugog svjetskog rata.

U izvješću se navodi da je tijekom tog razdoblja zabilježen velik porast broja novih istraga, oštro se kritizira nedostatak političke volje za progon osumnjičenih ratnih zločinaca u post-komunističkoj istočnoj Europi i hvali se napredak u SAD-u i Italiji.

Međutim, konstatira se da je samo sedam nacista "osuđeno" u usporedbi s 21 u proteklom razdoblju.

Ašner na popisu 10 najtraženijih nacističkih zločinaca
Centar Simona Wiesenthala koji traga za nacističkim zločincima objavio je u srijedu popis deset najtraženijih zločinaca iz Drugoga svjetskog rata među kojima je i Milivoj Ašner, nekadašnji načelnik ustaške policije u Požegi koji trenutačno živi u Austriji.

Prema riječima voditelja Centra Efraima Zuroffa, prvi na tom popisu je Aribert Heim, nekadašnji pripadnik SS-a i liječnik koji je radio u koncentracijskom logoru Mauthausen. On bi sada mogao imati oko 93 godine.

"Imamo dobre razloge biti uvjereni da je još živ", kazao je Zuroff.

Nakon Heima slijede John Demjanjuk, ukrajinski emigrant koji se bori protiv deportacije iz SAD-a, Sandor Kepiri, Mađar optužen za sudjelovanje u ubojstvima više od tisuću civila u Srbiji, Milivoj Ašner, za kojeg postoji sumnja da je imao aktivnu ulogu u slanju stotina Srba, Židova i Roma u smrt, Soeren Kam, bivši pripadnik SS-a kojeg traži Danska zbog ubojstva novinara 1943. godine, Heinrich Boere, plaćeni ubojica za Waffen-SS, Charles Zentai, bivši mađarski vojnik koji se sumnjiči za ubojstvo Petera Balasza u Budimpešti 1944. i koji se u Australiji bori protiv izručenja, Mihail Gorškov, koji je bio prevoditelj za njemački Gestapo u Bjelorusiji i koji je optužen za pomaganje u ubojstvima Židova, a sada živi u rodnoj Estoniji.

Na devetom mjestu je Algimantas Dailide, osuđen 2006. u Litvi zbog pomaganja nacistima u lovu na Židove. Osuđen je na pet godina, ali sudac je ocijenio da mu je zdravlje tako narušeno da ne može odslužiti kaznu.

Na desetom mjestu je Harry Mannil koji živi u Venezueli. Bivši je časnik estonske političke policije i njemačkih snaga sigurnosti za vrijeme nacističke okupacije Estonije. Tereti ga se da je sudjelovao u ubojstvima stotina Židova.

vecernji.hr