30.04.2008. u 18:28h
javno.com
  Centar Wiesenthal: Hrvatska izrazito loša  
 

Hrvatska spada u zemlje koje nemaju pravnih zapreka za istragu i progon osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, no nisu učinile ništa.

Hrvatska je drugu godinu zaredom dobila izrazito lošu ocjenu u novom godišnjem izvješću Centra Simon Wiesenthal objavljenom u srijedu, a zajedno s njom u skupini ocijenjenoj s F-2 su Australija, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva i Ukrajina.
Centar Wiesenthal objavio je u srijedu preliminarne rezultate 7. godišnjeg izvješća o istragama i progonu nacističkih ratnih zločinaca u svijetu. U njemu je ocjenama od A (najviša) do X (najslabija) ocijenio napore pojedinih država u izvođenju nacističkih zločinaca pred lice pravde.

Najbolju ocjenu dobile su SAD (A), a nakon njih slijede Kanada, Njemačka i Italija (B).

Oznaku C dobile su Srbija, Poljska i Austrija za ''minimalan uspjeh koji je mogao biti veći''.

Oznaku F-2 dobile su države, među kojima i Hrvatska, koje nemaju pravnih zapreka za istragu i progon osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca, ali čiji su napori (ili nedostatak napora) rezultirali potpunim neuspjehom tijekom praćenog razdoblja, prvenstveno zbog manjka političke volje da se postupak provede i/ili nedostatka potrebnih sredstava i/ili ekspertize.

Izvješće pokriva razdoblje od 1. travnja 2007. do 31. ožujka 2008. i obuhvaća više od 30 država, od država u kojima su nacistički zločini počinjeni do onih koje su prihvatile zločince nakon Drugog svjetskog rata.

Veliki porast novih istraga

U izvješću se navodi da je tijekom tog razdoblja zabilježen velik porast broja novih istraga, oštro se kritizira nedostatak političke volje za progon osumnjičenih ratnih zločinaca u post-komunističkoj istočnoj Europi i hvali se napredak u SAD-u i Italiji.

Međutim, konstatira se da je samo sedam nacista ''osuđeno'' u usporedbi s 21 u proteklom razdoblju.

- Među najvažnijim pozitivnim pomacima bio je značajan porast broja novih istraga pokrenutih tijekom navedenog razdoblja koji je sa 63 prošle godine narastao na više od 200 - navodi se u izvješću.

Na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca i dalje je Alois Brunner, odgovoran za deportaciju više od 100.000 Židova u Europi u nacističke logore smrti, koji već desetljećima živi u Siriji. Sirija je u izvješću dobila oznaku F-1 kao i Švedska. To su ''zemlje koje u načelu odbijaju istražiti i progoniti osumnjičene nacističke ratne zločince zbog zakonskih ili ideoloških ograničenja''.

javno.com