07. oktobar 2009. | 10:40 | rtv.rs
''Đinđimilović'' sprema ubistvo podizaču Pavelićevog spomenika

ZAGREB - Malobrojna desničarska organizacija Hrvatski uljudbeni pokret (HUP) poslala je hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Tomislavu Karamarku zahtev za policijsku zaštitu od Efraima Zurofa direktora jerusalimskog jevrejskog centra Simon Vizental koji, kako ističu Uljudbenaši, navodno priprema ubistvo šefa HUP-a Tomislava Draguna.

Dragun zahtev zasniva na saopštenju koje je Zurof uputio povodom najave te organizacije da će krajem decembra podići spomenik poglavniku Nezavisne države Hrvatske Anti Paveliću u Zagrebu.

Osim od Zurofa, on zaštitu traži i od guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog koji je, kako smatra Dragun, očigledno saradnik Zurofa, a kao moguća pretnja pominje se i izvesni "Đinđimilović".

"Zurof je pripremio moje ubistvo", tvrdi Dragun, dodajući da se nakon najava o spomeniku nije dugo čekalo na reakciju iz Jerusalima. Dokaz za planiranje ubistva za Draguna je i poruka jednog od učesnika Internet foruma na indeks.hr pod imenom "đinđimilović" koji se raspitivao za neoznačeni pištolj ili karabin kako bi sam rešio postojanje takvih "idiota".

Dragun ističe i da se na čelu Hrvatske narodne banke upravo nalazi osoba koja je, takođe saradnik Zurofa, ako ne i nešto više, koja je Hrvatsku s kamatama zadužila za 100 milijardi evra.

Centar "Simon Vizental" koji broji više od 400.000 članova, poslao je u službenom saopštenju određenu notu Hrvatskoj u kojoj se nadaju da će njihove vlasti na vreme zaustaviti sumanutu ideju o postavljanju spomenika Anti Paveliću.

Zurof smatra da bi takav spomenik bio ne samo falsifikat uloge Hrvatske u Drugom svetskom ratu nego i uvreda za sve nevino ubijene civile Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste Hrvate koje su ubile ustaše, kao i za sve one s osećajem morala.

rtv.rs