October 08, 2009 divers.ro
Monument in memoria unui lider pro-nazist croat, contestat

Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim, care urmareste fostii criminali nazisti, a denuntat marti, 6 octombrie, o initiativa de construire la Zagreb a unui monument in onoarea sefului regimului pro-nazist din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Ante Pavelic, transmite AFP.

„Centrul Simon Wiesenthal este indignat si dezgustat de anuntul Miscarii de civilizare croata (HUP) de a ridica un monument in onoarea calaului Ante Pavelic”, potrivit unui comunicat al centrului Wiesenthal.

Initiativa construirii monumentului a fost anuntata duminica de presedintele organizatiei ultranationaliste HUP, Tomislav Dragun, in cadrul unei declaratii publicata de un site de informare local. „Vom inaugura un monument in onoarea lui Ante Pavelic pe 26 decembrie la Zagreb”, a declarat Dragun, fara a dezvalui locul ales.

Ceremonia de inaugurare a monumentului va avea loc cu doua zile inainte de cea de-a 50-a comemorare a lui Pavelic.

Efraim Zuroff, director al Centrului Simon Wiesenthal, a cerut autoritatilor locale sa interzica aceasta initiativa. „Un asemenea monument reprezinta o insulta nu numai la memoria sutelor de mii de civili nevinovati – sirbi, evrei, rromi sau antifascisti croati –ucisi de regimul ustasi, dar si fata de toate persoanele integre si constiente din istoria Croatiei din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial”, a afirmat Zuroff.

Pavelic, care a condus statul independent croat intre 1941 si 1945, recunoscut de Hitler si Mussolini, a decedat la Madrid pe 28 decembrie 1959, in urma unui atentat.

divers.ro