18.11.2011 dnevnik.si
Hrvaški volilni eksoti
Goran Ivanović

Med več kot 4300 kandidati na letošnjih hrvaških parlamentarnih volitvah bodo tudi ljudje, ki v politični areni veljajo za eksote.

Med njimi je nekdanja mis, od katere bi pričakovali predvolilne izjave o pomoči sirotam ali o nujno potrebni skrbi za kristalno čisto Jadransko morje. A v primeru Katarine Banić, ki se je pred volitvami včlanila v radikalno desničarsko proustaško Hrvaško čisto stranko prava (HČSP), ni tako. Komaj je začela kampanjo, je že podala vrsto nestrpnih izjav. Banićeva se namreč nikoli ne bi poročila s Srbom, istospolno usmerjene osebe pa bi prevzgojila, ker je po mnenju Banićeve spolna usmeritev "posledica nekrščanske družinske vzgoje". Izrecno je tudi proti splavu, ker gre za "božje darilo", ona pa je vzgojena v verni katoliški družini v Trilju pri Splitu.

Sicer v tekmi ne bo manjkalo niti pravovernih neofašistov, kot je vodja Hrvaške nove desnice Mladen Schwartz, ki je znan po številnih hudo nestrpnih izjavah in ki je pred leti objavil seznam "domačih in tujih sovražnikov Hrvaške", na katerem sta poleg vrste hrvaških novinarjev, politikov in znanstvenikov tudi znana lovca na naciste Simon Wiesenthal in Efraim Zuroff.

Tu je tudi Siniša Vuco, ki že celo desetletje poskuša biti izvoljen v državno ali lokalno upravo. Protislovni splitski pevec, ki uspešno sklada lahkotne uspešnice, ki so mešanica heavy metala in turbofolka, gre na volitve z lastno neodvisno listo, za katero je dobil na tisoče podpisov svojih privržencev. Vuco, ki je znan po številnih ekscesih, kot je javno kazanje svojih genitalij, napoveduje, da želi biti predstavnik navadnih ljudi, ker so vsi hrvaški politiki "mrhovinarji" in lenobe.

Na kandidatnih listah je še en profesionalni pevec, in sicer Dali Mor, ki je prvi solist hrvaškega narodnega gledališča v Osijeku. Pridružil se je samooklicanemu vodji pomladanskih protestov na Facebooku Ivanu Pernarju, ki je utemeljil svojo Zvezo za spremembe. V tej družbi je tudi selektor nogometne reprezentance hrvaških Romov Tofko Dedić - Toti. Njegov dolgoletni cilj je, da bi romski nogometaši pomerili moči z najbolj znanimi svetovnimi nogometnimi zvezdniki.

Po neuspešnem sodelovanju na predsedniških volitvah ima poslanske ambicije še eden od zagrebških Romov, Sead Hasanović - Braco, ki je najbolj znan po sodelovanju v črnohumorni televizijski oddaji The nightmare stage, v kateri so pod taktirko novinarja in publicista Željka Malnarja v poznih nočnih terminih nastopali ljudje z obrobja hrvaške družbe. Hasanovića je predlagala Koalicija Romov Hrvaške (KRUH).

Na Hrvaškem se še vedno spominjajo saborskega poslanca iz vrst duhovnikov, militantnega frančiškana, pokojnega Tomislava Duka, ki je rad opletal tudi s pištolo, a so menili, da se duhovnik v poslanskih klopeh ne bo ponovil. Vendar so se motili. Pravo presenečenje je bila kandidatura upokojenega duhovnika Ivana Grubišića. Predvsem pa hrvaška škofovska konferenca ni bila srečna zaradi njegove politične angažiranosti. Don Grubišić je doktor sociologije, znan po natančnih analizah dogodkov v družbi, ki pogosto niso bile v skladu s stališči njegovih nadrejenih. Zaradi tega je dobil tudi vzdevek Rdeči pop. Predvolilne raziskave kažejo, da ima ravno on od vseh omenjenih nenavadnih kandidatov največ možnosti, da bo 4. decembra tudi prestopil petodstotni prag hrvaškega sabora.

dnevnik.si