19. maj 2015. 14:29 novosti.rs
Centar "Simon Vizental" pisao Milanoviću: Ukinite penzije ustašama

Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima, organizacija koja se bori protiv antisemitizma, poslala je apel hrvatskoj vladi da ukine penzije koje primaju ustaše od sticanja nezavisnosti države.

ZAGREB - Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima, organizacija koja se bori protiv antisemitizma, poslala je apel hrvatskoj vladi da ukine penzije koje primaju ustaše od sticanja nezavisnosti države, piše zagrebački "Jutarnji list".

U pismu koje je juče hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću poslao lovac na naciste, direktor tog centra Efraim Zurof navedeno je da ustaše dobijaju penzije još od 1993. godine, kao i da takva politika nagrađuje ljude koji su počinili brojne zločine protiv civila.

S obzirom na stravične ratne zločine koje su ustaše počinile u NDH, navodi Zurof, verujemo da se takva politika kosi sa načelima Republike Hrvatske, kao što je i strašna uvreda žrtvama ustaša, njihovim porodicama i svim Hrvatima koji imaju imalo morala.

"Stoga vas pozivamo da preduzmete odgovarajuće mere i promenite politiku isplaćivanja penzija ustašama što pre je moguće, te da poštedite Hrvatsku sramote zbog nagrađvanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniocima zločina tokom Drugog svetskog rata", piše Zurof premijeru Milanoviću.

novosti.rs