2015.05.19 18:18 haon.hu
Az usztasa nyugdíjak megszüntetésére szólította fel a horvát kormányt a Wiesenthal Központ

Zágráb, 2015. május 19., kedd (MTI) – A Simon Wiesenthal Központ felszólította a horvát kormányt, hogy szüntesse meg azokat a nyugdíjakat, amelyeket Horvátország függetlenségének kikiáltása óta folyósít az usztasáknak – írta a Jutarnji List horvát napilap kedden.

Efraim Zuroff zsidó történész és „nácivadász”, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője levelében emlékeztet arra, hogy az usztasák 1993 óta kapnak nyugdíjat a horvát államtól. Szerinte az ilyen politikai hozzáállás megjutalmazza azokat, akik számos háborús bűnt követtek el civilek ellen – írta lap.

Zoran Milanovic miniszterelnöknek címzett levelében a történész azt hangsúlyozta: tekintettel azokra a szörnyű háborús bűnökre, amelyeket az usztasák követtek el a Horvát Független Államban (NDH), hisznek abban, hogy az ilyen politika ellentétes a Horvát Köztársaság elveivel, mert ez súlyos sértés az usztasák áldozataira és családtagjaira nézve, valamint sérti mindazokat, akik erkölcsi érzékkel rendelkezik.

„Ezért felkérjük Önt, hogy mielőbb tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megszűntessék a nyugdíjak folyósítását, ezzel is megkímélve Horvátországot attól a szégyentől, hogy megjutalmazta azokat, akik a legkegyetlenebb háborús bűnöket követték el a második világháborúban”– idézi a lap a kormányfőnek írt levelet.

haon.hu