05. februar 2016. 18:13 novosti.rs
Zurof: Smeniti ministra fašistu u Hrvatskoj

Direktor centra Simon Vizental Efraim Zurof pozvao je Vladu Hrvatske da odmah smeni kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Direktor centra Simon Vizental Efraim Zurof pozvao je Vladu Hrvatske da odmah smeni kontroverznog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

"Vizental centar šokiran je imenovanjem fašista Zlatka Hasanbegovića na čelo ministarstva kulture u Hrvatskoj i zahteva njegovu smenu", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije koje je preneo portal "Indeks".

Ta jevrejska međunarodna nevladina organizacija koja se bavi pitanjima rasizma, antisemitizma, terorizma i genocida smatra da se zemlja sramoti u svetu zbog novog ministra.

U saopštenju te organizacije sa sedištem u Jerusalimu navodi se da su zgroženi činjenicom da je za ministra imenovana osoba koja je izjavila da je antifašizam floskula i osoba koja se otvoreno divila nacističkom imamu.

Protiv Hasanbegovićevog izbora već su se izjasnile brojne hrvatske organizacije civilnog društva koje smatraju da novi ministar nije kompetentan za taj posao, a posebno mu zameraju izjave kojima dovodi u pitanje antifašizam kao jedan od temelja Ustava Hrvatske.

Predstavnici inicijative "Kulturnjaci 2016" predali su u četvrtak Vladi i premijeru Tihomiru Oreškoviću apel za smenu Zlatka Hasanbegovića, koju je potpisalo oko 1.300 građana, uglavnom predstavnika kulturnog života.

Oni smatraju da Hasanbegović zastupa radikalnu ideologiju i da kao istoričar nije kompetentan za resor kulture.

novosti.rs