06. 02. 2016 politikis.si
Center Simona Wiesenthala zahteva odstop hrvaškega ministra za kulturo

Mednarodna nevladna organizacija Simon Wiesenthal je v petek izrazila pretresenost in ogorčenje zaradi nekaterih potez in izjav novega hrvaškega ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića. Od hrvaške vlade so zahtevali, naj Hasanbegovića zamenja z bolj častno in dostojno osebo, ki ne bo sramotila Hrvaške v svetu.

V centru so izrazili nezadovoljstvo s Hasanbegovićevo objavo “zloglasne knjige Industrija holokavsta diskreditiranega ameriško-judovskega avtorja Normana Finkelsteina” kot tudi zaradi njegovih “neutemeljenih in nenatančnih komentarjev o hrvaški zgodovini med drugo svetovno vojno in holokavstom”.

Direktor centra za Izrael in vzhodno Evropo Efraim Zurof je ocenil, da samo dejstvo, da Hasanbegović objavlja tovrstne publikacije, ki jih oglaša na spletni strani suprematistične organizacije Stormfront, zadostuje, da bi ga odstavili s položaja ministra za kulturo v državi, ki je članica Evropske unije, so objavili na spletni strani centra.

Zurof opozarja, da je še slabše, ker Hasanbegović “slepo zavrača spoznanje genocidne narave ustaškega režima in prezira pogum hrvaških antifašistov, ki so se borili proti ustašem”. “Gre za absolutno revizijo zgodovine druge svetovne vojne in holokavsta brez kakršnekoli podlage. To je nezaslišano in absolutno nesprejemljivo,” je zapisal.

Nevladna organizacija, ki se ukvarja s človekovimi pravicami ter vprašanji rasizma, antisemitizma, genocida in terorizma je od hrvaške vlade zahtevala, naj odstavi Hasanbegovića. Navedli so tudi, da so prejeli več pritožbo hrvaških državljanov zaradi Hasanbegovićevega imenovanja.

Hasanbegovića na Hrvaškem kritizirajo, ker je zanikal, da je antifašizem eden temeljev hrvaške državnosti, čeprav hrvaška ustava navaja, da je sodobna hrvaška država posledica tudi odločitev antifašističnega sveta Hrvaške, nikakor pa Neodvisne države Hrvaške.

Proti Hasanbegovićevemu imenovanju je bilo v dveh tednih po nastopu položaja več protestov pred vlado in ministrstvom za kulturo. Več kot 1600 kulturnih delavcev in umetnikov je podpisalo tudi peticijo za njegov odstop, tudi zaradi tega, ker menijo, da kot zgodovinar ni kompetenten, da bi vodil ministrstvo za kulturo.

Hasanbegović je bil pred vstopom v HDZ član nekaterih skrajno desničarskih političnih strank, ki povzdigujejo ustaški režim in njegovega voditelja Anteja Pavelića.

Hasanbegović se ne želi jasno ograditi od ideologije, ki mu jo očitajo. Ne misli niti odstopiti. Javno ga podpira podpredsednik vlade in predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki ga je tudi predlagal za ministra.

politikis.si