24.07.2004
NOVI LIST
 
  »časne« starine iz našeg susjedstva  
 

Dok u javnosti ne istupe osobe poput Požežanina Alena Budaja, situacije u kojima se razotkriva zločinačka prošlost mnogopoštovanih starina iz našeg susjedstva, kao što je ona mađarskog kvislinga kojeg u filmu »Muzička kutija« Coste Gavrasa igra Armin Mueller-Stahl, ili pak ona zapovjednika nacističkog logora, kojeg u manje poznatom filmu Bryana Singera »Savršeni učenik« igra Ian McKellen, a otkriva ga upravo dječak, njegov prvi susjed, mogu nam se činiti samo kao čista fikcija.
No, jednog je takvog vitalnog starčića iz susjedstva, imenom Milivoj Ašner (91), nedavno razotkrio 27-godišnji mladić Alen Budaj, inače trgovac, koji je punih sedam godina istraživao stradanja požeške židovske zajednice tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon što je saznao da se Efraim Zuroff bavi problematikom holokausta, Centru Simona Wiesenthala Budaj je dostavio – još prije službenog početka akcije »Posljednja šansa« koja se provodi u nekoliko evropskih zemalja, s ciljem dolaska do informacija koje se tiču ratnih zločinaca kako bi oni još mogli biti izvedeni pred lice pravde – tako opsežnu i detaljnu dokumentaciju da se s njome može izravno na sud.

»izvorni seljak« ustaški zločinac

Tko je Milivoj Ašner, koji se prije nekoliko godina iz Klagenfurta vratio u Hrvatsku, u Daruvar, a 2000. godine čak osnovao Izvornu hrvatsku seljačku stranku čiji je bio predsjednik? Prema Budajevim spoznajama, upravo je taj Milivoj Ašner odgovoran za ratne zločine nad Židovima počinjene 1941. i 1942. godine u Požegi, kada je bio predstojnik požeškog gradskog redarstva, odnosno ustaške policije te radio na progonu Židova, Srba i Hrvata komunista, kao i na pljački njihove imovine, nasilnom iseljavanju, masovnim hapšenjima i privođenjima pred prijeki sud. Naime, samo dan nakon Ašnerovog imenovanja na spomenutu funkciju, u Požegi su uvedene protusrpske i protužidovske mjere, nakon čega su građani podvrgnuti rasnim zakonima NDH, a krajem prosinca 1941. požeški su Židovi deportirani u koncentracijske logore u kojima su svi ubijeni. Ašner je čak osobno odgovoran za smrt Židova Ede Moskovića, kojega je deportirao u koncentracijski logor u Gospiću, gdje je Mosković ubijen.
Alen Budaj kaže kako ne bi volio da netko pomisli da je istraživao radi novca i raspisane nagrade od deset tisuća dolara, te kako se predaja dokumentacije o Ašneru slučajno poklopila s akcijom »Posljednja šansa«. Čak i da jest novac u pitanju, možemo poželjeti što više građana kao što je Alen Budaj, kako ne bi tek za nekoliko desetaka godina kao »dobri susjedi« i starine negdje iskrsnuli Karadžić, Mladić, Gotovina…

i dalje hajdučija

Dokle god u nas, umjesto građanske odgovornosti, bude vladao princip jatakovanja, bit ćemo daleko od uređenog društva. Dokle god se svakog onog tko u nas i pokuša dojaviti nešto o ovovremenim zločincima bude doživljavalo kao nacionalnog izdajnika, tu je šanse za suočavanje s prošlošću vrlo malo. I na kraju, dokle god Hrvatska bude neka vrsta velike »sigurne kuće«, dakle prostor posve siguran, a u nekim slučajevima od policije čak i čuvan, za zločince i osumnjičenike za ratne zločine, dotle možemo reći zbogom pravnoj državi. U tom smislu slika osumnjičenika za ratne zločine, Ante Gotovine, u službenim gradskim prostorijama nije samo trenutačni antievropski kapric jedne političke linije, kako bi to htjeli zadarski esdepeovci. To je nešto posve drugo, pokazatelj da i dalje živimo u hajdučkom tipu društva u kojem se otpadništvo od zakona smatra vrlinom te u kojem je cijeli jedan kolektiv spreman stati iza »svog« outlowa.
________________________________________________________________________

novilist.hr