23.07, 2004
 
  Monopol na političku (ne)korektnost  
 

Tko u Hrvatskoj određuje što je to politička korektnost i tko se nje (ne) drži? Očito su taj monopol preuzeli neki predstavnici tzv. nevladinih organizacija kao i neki novinari u crvenim i žutim medijima. Koliko se publicističkog smeća nabacilo prije nekoliko dana na ministra Andriju Hebranga što je u emisiji OTV-a izjavio da novinara Šprajca otprije poznaje kao Jovanovića. Zar je politički nekorektno Srbina nazvati Srbinom, premda Jovanovića (ali s drukčijim naglaskom) ima i među Hrvatima? Nije!

U velikom svijetu nazvati Židova Židovom nije politički nekorektno, osim ako se to poveže s nekim krivim i zlim uopćavanjem. Njemački profesor na Akademiji Bundeswehra u Münchenu dr. Michael Wolfsohn zagovarao je odmjerenu uporabu nasilja nad zatvorenicima ako bi to bilo u interesu sprječavanja terora. Odmah su se tome protivili njemački liberali, oštro zatraživši da napusti veleučilište Bundeswehra. S njim je o tome razgovarao i resorni ministar Struck, ali prof. Wolfsohn se pozivao na “slobodu akademskog izražavanja” i ostao je na svom mjestu. S tim u svezi ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung naveo je da je prof. Wolfsohn Židov, a Izrael primjenjuje, i to s odobrenjem Vrhovnog suda, teror nad palestinskim zatvorenicima kad je to u interesu borbe protiv njihova terora. To je upitno i u Izraelu, ali većina Židova u svijetu odobrava izraelski “državni teror” protiv palestinskog terorizma. Može se naveliko sumnjati je li politički korektno kad Židovi u svijetu bezuvjetno podupiru izraelsko nasilje nad Palestincima u kojem često stradavaju civili, čak djeca, žene i stariji svijet. Ali to je tako, i nije zazorno ako se navede tko kao Židov podupire izraelsko nasilje protiv Palestinaca.

I dalje u nekim hrvatskim tjednicima čitamo oglas židovskog Centra Simon Wiesenthal u kojemu je raspisana nagrada za uhićenje “preostalih nacističkih zločinaca”. Kako javlja njemačko-francuski TV kanal Arte, šef tog Centra Zuroff s tim u svezi u Hrvatskoj je primljen “raširenih ruku”. Prikazane su i snimke kako ga prima predsjednik Stipe Mesić i “humanitarac” Zoran Pusić. Ali nemali broj vodećih židovskih ličnosti u Njemačkoj, gdje će se uskoro naći i u Izraelu osporavani Zuroff, protivi se takvom kaubojskom lovu na ljude, toj krvarini. To je otvoreno rekao ugledni židovski intelektualac iz Frankfurta Misha Brumik, tvrdeći da će taj pothvat biti “kontraproduktivan” jer može izazvati novi val antisemitizma. Politički je, dakle, korektno protiviti se Zuroffu, to više što dosad nije ni pokušao minimalno “pomesti pred vlastitim pragom”, dakle u Izraelu, gdje se mnogi javni djelatnici i intelektualci protive Sharonovoj politici prema Palestincima. To je tim lakše što se i Međunarodni sud pravde u Haagu suprotstavio izgradnji izraelskog “Berlinskog zida”, i to uglavnom na palestinskom teritoriju. Dio tog zida proglasio je nezakonitim čak i Vrhovni izraelski sud. Pitamo se: zašto se Zuroff ne priključi onim svojim zemljacima koji kritiziraju “genocidnu” politiku Sharonove vlade protiv Palestinaca? Zbog toga je politički korektno Zuroffa označiti barem licemjerom, koliko god on bio beznačajan u Izraelu, kako nas uvjerava izraelski profesor Igor Primorac.

Nažalost, veći dio hrvatskoga žutoga i crvenog tiska vidi rasizam i ksenofobiju samo na suprotnoj strani. Sjećate se samo kako su stanoviti novinari urlali kad je danas već zaboravljeni visoki dužnosnik HDZ-a govorio o “šiljastim srpskim glavama”, a kad se u spomenutim medijima naveliko ocrnjuje Hercegovce kao primitivce, lopove, ratne profitere, zloćudne tajkunaše itd. to je dopustivo, zar ne? Tako je Globus svojedobno trijumfalno konstatirao kako u Sanaderovoj vladi nema Hercegovaca. Zamislite kakva bi se graja digla u Njemačkoj kad bi netko u njezinim medijima likovao što u Schröderovoj vladi nema Bavaraca ili, ne daj Bože, Židova. Očito se u crveno-žutom tisku u Hrvatskoj danas Hercegovci ono što su za vrijeme Hitlera u Njemačkoj bili Židovi. Čisti rasizam! A o tome šute Hrvatsko novinarsko društvo i sveprisutni predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski, koji je čak smatrao potrebnim da se oglasi u svezi blokiranja kanala između Brača i Šolte...

Gojko Borić