03. 10. 2014. u 06:39 24sata.hr
Lovac na naciste: Otkrili smo 80 pripadnika odreda smrti

Na popisu 80 osoba koji je poslan njemačkoj vladi nalaze se i četiri žene, zbog njemačkih zakona koji štite privatnost zasada nije poznato jesu li osobe žive ili ne.

Centar Simon Wiesenthal poslao je njemačkoj vladi listu od 80 ljudi koji bi još uvijek mogli biti živi, a za koje vjeruju da su služeći kao pripadnici nacističkih odreda smrti tijekom Drugog svjetskog rata ubijali Židove, izvijestio je direktor izraelskog ureda te organizacije, javlja Reuters.

Odredi smrti tzv. Einsatzgruppen tijekom Drugog svjetskog rata počinili su masovna ubojstva posebno u Poljskoj i Sovjetskom savezu a procjenjuje se da su ubili više od milijun Židova. Na popisu 80 osoba koji je poslan njemačkoj vladi nalaze se i četiri žene, a Centar zbog njemačkih zakona koji štite privatnost zasada nije saznao jesu li osobe na popisu žive ili ne.

-U logorima je ubojstva vršio malen broj ljudi, no pripadnici ove skupine ubijali su jedan po jedan, skoro svaki pripadnik grupe ubio je barem  jednom vlastitim rukama -rekao je dugogodišnji lovac na naciste i direktor Centra, Ephraim Zuroff.

-Vrijeme istječe, nešto se mora učiniti - kaže on i dodaje kako je većina s popisa vrlo stara, ako su uopće još među živima, jer su rođeni između 1920. i 1924. godine.

Iako njemačko ministarstvo unutarnjih poslova za sada nema komentara na dostavljeni popis, ministarstvo pravosuđa je priopćilo da ga je proslijedilo posebnom uredu tužiteljstva koje istražuje nacističke zločine.

24sata.hr