30 nov 2014 | 18:57 powned.tv
'Nazi Alois Brunner Door in Syree'

De nazi Alois Brunner is dood. Dat denkt althans het Simon Wiesenthal Center (SWC). De organisatie schrapt Brunner daarom van de lijst van meest gezochte nazioorlogsmisdadigers.

Volgens het SWC is er voldoende informatie dat hij vier jaar geleden in Syrië is overleden, meldt het ANP.

Brunner was tijdens de Tweede Wereldoorlog de rechterhand van Adolf Eichmann en wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 128.500 Joden. Na de oorlog vluchtte hij naar Syrië, waar hij voor de geheime dienst ging werken. In de jaren vijftig werd Brunner door een Franse rechtbank bij verstek ter dood veroordeeld. Hij zou nu 102 jaar oud zijn.

"Wij hebben hem van de lijst meest gezochte nazi's gehaald. Door de situatie in Syrië (de oorlog) kunnen wij zijn dood niet bevestigen, maar hij is kennelijk van ouderdom gestorven'', aldus de directeur van de Israëlische afdeling van het centrum.

In 2012 werd een andere nazioorlogsmisdadiger van de lijst gevonden: Laszlo Csatary. Hij zou worden vervolgd voor medeplichtigheid aan de moord op 15.700 Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar stierf enkele maanden later in een ziekenhuis. Hij was 98 jaar oud.

powned.tv