2014-12-01 14:14 dn.se
”En av världens mest jagade nazister död i Syrien”

Nazistjägaren Efraim Zuroff, 66, är ”99 procent säker” på att Alois Brunner – en av världens mest jagade nazister – dog i Syrien för fyra år sedan. ”Vi har inga rättsmedicinska bevis, men vi är säkra på saken”, säger han till BBC.

Alois Brunner var kapten inom Schutzstaffeln (SS), ett halvmilitärt kampförbund med ursprung i Hitlers personskydd. Han misstänks ha deporterat mer än 128.000 judar till koncentrations- och utrotningsläger vid tiden för andra världskriget.

Det har under många år varit oklart om Alois Brunner fortfarande var i livet.

Uppgifterna om hans död kommer från en före detta tysk underrättelseagent som tjänstgjort i Mellanöstern. Enligt honom begravdes krigsförbrytaren på en okänd plats i Syriens huvudstad, Damaskus, omkring 2010.

Efraim Zuroff är direktör för Simon Wiesenthal-centrat i Jerusalem och leder sökandet efter nazistiska krigsförbrytare. Han bedömer uppgifterna om Alois Bruner som trovärdiga.

– Han spelade en nyckelroll för genomförandet av Hitlers ”slutgiltiga lösning”, att mörda judar. Han var ett monster, säger Efraim Zuroff.

Alois Brunner tros ha flytt till Syrien på 1950-talet. Där ska han ha tjänstgjort som rådgivare åt Hafez al-Assad, Syriens president under perioden 1971–2000.

Brunner ska ha överlevt två mordförsök som iscensatts av israelisk underrättelsetjänst i Syrien 1961 och 1980. Inbördeskriget i Syrien har gjort det omöjligt att lokalisera den exakta platsen där Brunner begravts, enligt Zuroff.

dn.se