01.12.2014 12:56 nezavisne.com
Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca umro u Siriji

BEČ - Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca, Austrijanac Alojz Bruner, prema Centru Simon Vizental umro je 2009. ili 2010.godine u Damasku, gdje je živio pod zaštitom tamošnjeg režima, prenosi austrijska štampa pisanje izraelskog portala "Ynet".

Bivši pripadnik SS-a, koji je važio za "inženjera konačnog riješenja", odgovoran za smrt više od 130.000 Jevreja iz više zemalja, poslednji put je viđen 2001.godine.

On je bio jedan od  saradnika šefa SS-a Adolfa Ajhmana.

Dokaza o njegovoj smrti, kao i u vezi sa okolnostima poslednjih decenija života Brunera, koji je, prema "Ynet" živio pod zaštitom Asadovog režima u Siriji, nema.

On je 1954.godine pobjegao u Siriju, gdje je sredinom 80-tih godina, živjeći pod lažnim imenom, nađen od strane novinara. Tom prilikom je priznao identitet i čak se hvalisao nedjelima, za koja nije odgovarao.

Informacije o smrti Brunera Centar Simon Vizental je dobio od pripadnika njemačke obaveštajne službe, koji je više godina djelovao u Siriji i regionu Bliskog istoka.

"Potvrda smrti nije moguća zbog situacije u Siriji, ali u slučaju Brunera se može poći od toga da je preminuo od starosti", kazao je direktor Centra Efraim Zurof portalu "Ynet".

nezavisne.com