ponedjeljak, 1.12.2014. 18:20 index.hr
Nacistički zločinac odgovoran za deportaciju i smrt 130 tisuća židova je mrtav

ALOIS BRUNNER, jedan od posljednjih nacističkih ratnih zločinaca za kojim se aktivno tragalo, vjerojatno je umro u Siriji prije četiri godine, rekao je u ponedjeljak Efraim Zuroff iz Centra Simona Wiesenthala.

Prva informacija da je Brunner umro i da je pokopan u Damasku stigla je prije četiri godine od bivšeg agenta njemačke obavještajne službe, rekao je Zuroff agenciji dpa.

"Iako se radilo o vjerodostojnoj informaciji nadali smo se da ćemo u međuvremenu doći do čvršćih dokaza da je potkrijepimo, ali to nije bilo moguće", kazao je Zuroff.

Brunner, jedan od najbrutalnijih sudionika "Konačnog rješenja", nacističkog plana za istrebljenje židova iz Europe, posljednji je put dokazano viđen u javnosti 2001. u Damasku.

Pošto je Brunner rođen 1912. godine, Zuroff kaže kako je "99 posto siguran" da je mrtav. "Zato sam ga maknuo s liste traženih", objasnio je.

"Bio je čudovište"

Brunner, satnik SS-a, "imao je ključnu ulogu u provedbi 'Konačnog rješenja' i bio je čudovište", rekao je Zuroff. Izravno je odgovoran za deportaciju i smrt 130 tisuća židova iz Austrije, Grčke, Francuske i Slovačke u nacističkim logorima.

Čovjek kojeg je idejni tvorac "Konačnog rješenja" Adolf Eichmann zvao jednim od svojih najboljih ljudi, pobjegao je u Siriju pedesetih godina i navodno čak bio vojni savjetnik predsjedniku Hafezu al-Asadu za taktike mučenja zatvorenika.

"Nacistički zločinci tada su bili slavljeni kao heroji u arapskom svijetu", kazao je Zuroff. Međutim, ne može se reći da je Brunner uživao u mirnom životu u Siriji. "Izgubio je oko i tri prsta. Dvaput je dobio pisma bombe. Vjeruje se da mu ih je poslao tadašnji šef Mossada Yitzhak Shamir", rekao je Zuroff.

index.hr