01.12.2014 23:37 idag.no
«Alois Brunner døde og ble begravd i Syria»

Verdens mest ettersøkte naziforbryter, Adolf Eichmanns nestkommanderende, Alois Brunner, skal ifølge Simon Wiesenthal-senteret ha dødd for fire år siden. Kilden er en tysk etterretningsagent som arbeidet i Midtøsten.

SS-kapteinen Alois Brunner, som Adolf Eichmann omtalte som sin «forlover» stod ansvarlig for å deportere 128 500 jøder til dødsleirene. Etter krigen flyktet Brunner til Syria hvor han etter opplysninger som Simon Wiesenthal-senteret har gravd frem tjenestegjorde som rådgiver for den syriske presidenten Hafez al-Assad. Han skal blant annet ha fungert som rådgiver i torturtaktikk. Man vet med stor sikkerhet at Brunner overlevde to angrep fra Mossad, og at han aldri så på noe av det han hadde gjort med botferdighet. Det sier nazi-jegeren Efraim Zuroff.

– Vi har mottatt informasjon fra en forhenværende tysk etterretningsagent som tjenestegjorde i Moidtøsten. Han sier at Brunner både døde og ble begravet i Damaskus, sa Zuroff til The Sunday Express tidligere denne uken.

– Det er ikke overraskende, hans alder tatt i betraktning – og at informasjonen kom fra en kilde som vi anser som troverdig.

Den nøyaktige plasseringen av graven er ikke kjent på grunn av den pågående borgerkrigen.

Brunner greide å flykte fra Tyskland etter en sammenblanding med hans medbroder i SS, Anton Brunner, som ble hengt. I 1954 skal han ha skaffet seg et falskt Røde Kors-pass, reist til Roma og senere Egypt, hvor han leide rom hos en jødisk familien.

Videre reiste han til Syria under psevdonymet Dr. Georg Fischer. Den syriske regjeringen beskyttet Brunner mot en rekke utleveringsbegjæringer.

idag.no