1.12.2014 klo 23.18 iltalehti.fi
Maailman etsityin natsirikollinen "kuoli Syyriassa"

Vuosikymmeniä piileskellyt natsirikollinen, Alois Brunner, on asiantuntijan mukaan "99 prosentin varmuudella" kuollut.

- Emme pysty todistamaan sitä rikosteknisesti, mutta olemme varmoja siitä, että näin on, natsi-Saksan rikollisia elämäntyökseen metsästänyt Efraim Zuroff sanoi BBC:lle.

Hän on johtanut maailman etsityimmän natsin, Alois Brunnerin, vuosikausia kestänyttä jahtia.

Nyt Zuroff sanoo olevansa 99 prosentin varmuudella sitä mieltä, että Brunner on kuollut neljä vuotta sitten Syyriassa.

Mikäli entinen SS-mies eläisi, hän olisi jo 102-vuotias. Häntä syytetään yli 128 000 juutalaisen lähettämisestä keskitysleireille toisen maailmansodan aikana. Brunner toimi SS-johtaja Adolf Eichmannin oikeana kätenä juutalaisten "lopullisen ratkaisun" eli joukkomurhan teknisessä toteuttamisessa.

Brunneria on etsitty ympäri maailmaa vuosikymmenten ajan, eikä täydellistä varmuutta hänen elämästään, kuolemastaan tai olinpaikastaan ole ollut.

Zuroffin mukaan nyt on saatu luotettavaa tietoa siitä, että Eichmann olisi haudattu Damaskokseen vuonna 2010. Tiedot paljasti Saksan salaisen palvelun entinen agentti, joka oli työskennellyt Lähi-idässä.

Itävaltalaissyntyinen Brunner poistettiin jo viime huhtikuussa Jerusalemin Simon Wiesenthal -keskuksen etsityimpien natsirikollisten listalta, mikä jo viittasi siihen, että hänen uskotaan kuolleen.

Zuroffin mukaan Brunner lähetti noin 47 000 juutalaista Itävallasta, 44 000 Kreikasta, 23 500 Ranskasta ja 14 000 Slovakiasta tapettaviksi keskitysleireille. Hän ei säästänyt edes lapsia.

Hänen uskotaan paenneen Syyriaan jo 1950-luvulla ja eläneen siellä valenimen turvin. Syyrian uskotaan myös suojelleen Brunneria, mutta maa on kategorisesti kiistänyt väitteen.

Zuroffin mukaan Brunner selvisi hengissä ainakin kahdesta Israelin salaisen palvelun salamurhayrityksestä Syyriassa vuosina 1961 ja 1980.

iltalehti.fi