1.12.2014 svenska.yle.fi
Nazistförbytaren Alois Brunner "dog i Syrien 2010"

En av de mest efterspanade nazistiska krigsförbrytarna är "med 99 procents säkerhet död", uppgav Simon Wiesenthal-centret på måndagen. Alois Brunner, som hade en viktig roll i judeutrotningen, avled av allt att döma i Syrien år 2010.

Simon Wiesenthal-centrets direktör Efraim Zuroff säger att man inte har några juridiska bevis för att Brunner är död. Men man är ändå fullt övertygade om att han är det.

Zuroff uppger för BBC och AFP att Brunner dog i Damaskus 2010 och ligger begraven på en okänd plats. Uppgifterna kommer från en "tillförlitlig" tysk före detta underrättelseagent som tjänat i Mellanöstern.

Alois Brunner, född 1912, toppade länge Wiesenthal-centrets lista över nazister som ännu inte fångats in och dömts. Den österrikiske SS-kaptenen var en av de närmaste männen till Förintelsens planerare Adolf Eichmann. Han beräknas ha skickat 128 500 judar till dödslägren.

Inte förrän i april 2014 ströks Brunner från centrets lista. På grund av hans höga ålder ansågs det mycket osannolikt att han längre är i livet.

Undervisade i tortyrtaktik

Alois Brunner var född i Österrike, gick med i nazistpartiet 1931 och blev SS-man 1938. Mellan 1939 och 1943 var han chef för Centralkontoret för judisk utvandring i Wien, som ombesörjde deportationerna av judar från Österrike.

1943 blev han chef för lägret Drancy nära Paris, där franska judar förvarades innan avresan till dödslägren. Enligt Efraim Zuroff var Brunner involverad i deporteringen av 128 500 judar från Österrike, Grekland, Frankrike och Slovakien.

Efter Tysklands kapitulation 1945 skaffade sig Brunner en falsk identitet och lyckades undgå att bli infångad. I två års tid arbetade han för de amerikanska ockupationsstyrkorna i Tyskland. 1954 flydde han till Egypten och därifrån till Syrien, där han fick skydd av regimen.

Han förmodas ha varit rådgivare åt Hafez al-Assad, Syriens president 1971-2000, och undervisat hans regim i tortyrtaktik.

Nazistjägare var ständigt sysselsatta med att få tag på Brunner. I Frankrike dömdes han 1954 till döden i sin frånvaro, och i början på 90-talet lyckades franska utredare följa hans spår ända till Damaskus.

Brunner utsattes också för åtminstone två mordförsök av Mossad, Israels säkerhetstjänst. Vid ett av dem fick han tre fingrar och ett öga bortsprängda av en brevbomb.

Zuroff beskriver Brunner som en fanatisk antisemit som behöll sin övertygelse livet ut. I den enda kända intervjun med honom, gjord 1985 av en tysk tidskrift, fick han frågan om han ångrade något han gjort i livet.

- Det enda jag ångrar är att jag inte mördade fler judar, blev svaret.

svenska.yle.fi