2.12.2014 2:00 hs.fi
Etsitty natsirikollinen kuoli Syyriassa

Juutalaisten kansanmurhaa järjestäneen SS-kapteeni Alois Brunnerin arvellaan kuolleen Damaskoksessa noin vuonna 2010.

Natsi-Saksan etsityimmän sotarikollisen, vuonna 1912 syntyneen Alois Brunnerin, uskotaan kuolleen Syyriassa noin vuonna 2010, kertoi sanomalehti Times of Israel myöhään sunnuntaina.

Brunner oli toisen maailmansodan aikana muun muassa Ranskan pahamaineisen Drancyn vankileirin komentaja. Pariisin liepeillä sijainneesta leiristä lähetettiin vuosina 1942–1944 liki 70 000 juutalaista kuolemanleireille kuten Auschwitziin.

Myös toisen maailmansodan sotarikollisia jäljittävä Efraim Zuroff vahvistaa uskovansa Brunnerin kuolleen.

"Meillä ei ole oikeuslääketieteellisiä todisteita, mutta olemme varmoja, että näin on", Zuroff sanoi brittikanava BBC:lle.

Zuroffin tieto perustuu nimettömään saksalaiseen tiedustelulähteeseen. Saksalaisagentti oli aiemmin toiminut Lähi-idässä.

Zuroff on maailman tunnetuin natsirikollisten jäljittäjä. Hän johtaa Simon Wiesenthal -keskusta Jerusalemissa.

Suurin osa korkea-arvoisimmista natsirikollisista kuoli viime vuosisadan puolella. Zuroffin ylläpitämällä etsityimpien listalla SS-kapteeni Brunner oli viime vuodet kärkisijalla.

Alois Brunner oli SS-everstiluutnantti Adolf Eichmannin läheinen apuri.

Eichmann oli juutalaisten kansanmurhan pääorganisaattoreita. Israelin tiedustelupalvelu Mossad onnistui jäljittämään ja sieppaamaan hänet Argentiinasta vuonna 1960. Eichmann teloitettiin Israelissa vuonna 1962.

Brunner onnistui painumaan toisen maailmansodan jälkeen maan alle. Hän pakeni Länsi-Saksasta vasta vuonna 1954. Hän siirtyi Rooman kautta Egyptiin ja sieltä Syyriaan, jossa hän myöhemmin nautti suojelusta diktaattori Hafez al-Assadilta.

Syyrian nykyinen johtaja Bashar al-Assad ei myöskään karkottanut Brunneria maasta.

Brunner vietti loppuelämänsä Syyriassa valehenkilöyden ("tohtori Georg Fischer") turvin. Mossad onnistui jäljittämään Brunnerin ja yritti salamurhata hänet ainakin kahteen otteeseen.

Natsi-Saksan toteuttamassa holokaustissa eli juutalaisten kansanmurhassa arvellaan kuolleen noin kuusi miljoonaa juutalaista.

Alois Brunner organisoi kuljetuksia tuhoamisleireille ainakin Itävallasta, Kreikasta, Ranskasta ja Slovakiasta. Hän oli suoraan vastuussa vähintään 128 500 juutalaisuhrin kuljetuksesta.

Vuonna 1987 Brunner antoi yhdysvaltalaiselle Chicago Sun Times -lehdelle puhelinhaastattelun Syyriasta käsin.

Brunner sanoi: "Kaikki [juutalaiset] ansaitsivat kuoleman, koska he olivat paholaisen apureita ja ihmisjätettä. Minua ei kaduta lainkaan, ja tekisin saman uudestaan."

1980-luvulla Brunner myös kehuskeli Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa saksalaisen Bunte-lehden toimittajille, kuinka iso rooli hänellä oli juutalaisten lähettämisessä Auschwitziin.

Brunnerin uskotaan kuolleen Damaskoksessa, jonne hänet on ilmeisesti haudattu.

hs.fi