01 dec 2014 22:34 expressen.se
En av världens mest jagade nazister död

Alois Brunner var en av världens mest jagade nazistförbrytare. Under andra världskriget bar han ansvaret för att 128 500 judar deporterades till dödsläger. Nu rapporterar Sunday Express att SS-kaptenen dog för fyra år sedan i Syrien. – Han var en notorisk antisemit, sadist och fanatisk nazist, säger Efraim Zuroff, chef över Simon Wiesenthaldentret i Israel, till New York Times.

Alois Brunner behövde aldrig betala för de hemska brott mot mänskligheten som han gjorde sig skyldig till under andra världskriget.

Brunner ansvarade för att deportera 128 500 judar till dödsläger och kallas för Adolf Eichmanns högra hand. Eichmann, som dömdes till döden i Israel 1962, var en av chefsarkitekterna bakom den tyska judeutrotningen under andra världskriget.

Lärde ut tortyr i Syrien

Efter kriget flydde Brunner till Syrien där han fortsatte sina brott genom att lära vara tortyrrådgivare åt regimen.

Brunner har länge varit i toppen på listan över efterlysta nazistkrigsförbrytare. Han dömdes i sin frånvaro till döden i Frankrike 1954 och han har överlevt två lönnmordsförsök av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.

Det är nazistjägaren Efraim Zuroff, chef för Simon Wiesenthaldentret i Israel, som bekräftar nyheten om att Brunner dött till Sunday Express.

– Vi har fått information från en före detta tysk agent som hade arbetat i Mellanöstern som sa att Brunner är död och begraven i Damaskus.

Ångrade inte krigsbrotten

Enligt tipset skulle Brunner ha dött för fyra år sedan 98 år gammal. På grund av inbördeskriget i Syrien har inte tipset gått att verifiera.

– Men givet hans ålder så är det inte förvånande och informationen kom från en pålitlig källa, säger Efraim Zuroff till Sunday Express.

Brunner kände ingen ånger inför de brutala hemskheter som han gjorde sig skyldig till. 1985 ställde han upp på en intervju för en tysk tidning. Då sa han enligt New York Times:

– Det enda jag ångrar är att jag inte mördade fler judar.

"Understryker misslyckande"

Brunner lyckades fly Tyskland efter krigsslutet då hans identitet blandades ihop med en annan SS-officer, Anton Brunner, som senare avrättades för sina krigsbrott.

– Det sorgliga är bara att en av de mest eftersökta krigsförbrytarna inte kan ställas inför rätta. Det understryker världssamfundets misslyckande att se till förbrytarna bakom den slutgiltiga lösningen får betala för sina brott, säger Efraim Zuroff till New York Times.

expressen.se