02.12.2014 kl. 06:03 jyllands-posten.dk
Efterlyst top-nazist døde i Syrien i 2010

Tidligere leder af fransk koncentrationslejr var blandt de mest eftersøgte i tiden efter Anden Verdenskrig.

Længe var navnet Alois Brunner at finde øverst på listen over eftersøgte krigsforbrydere fra Anden Verdenskrig. Alois Brunner var en del af den absolutte top i den tyske hær under krigen.

Og som højre hånd for den notoriske SS-officer Adolf Eichmann var det bestemt ikke hvad som helst, Alois Brunner har været efterlyst for.

Ifølge organisationen Simon Wiesenthal Center, der siden 1977 har jagtet nulevende nazister fra Anden Verdenskrig rundt om i verden, så var Alois Brunner ansvarlig for deportationen af ikke færre end 128.500 jøder til koncentrationslejre under Anden Verdenskrig.

Brunners overordnede, Adolf Eichmann, blev i 1962 dømt og hængt i Israel for at være en af hovedarkitekterne bag jødeudryddelsen, Holocaust. Eichmann blev fundet og fanget af den israelske efterretningstjeneste Mossad i Argentina, hvor han levede under navnet Ricardo Klement.

LÆS OGSÅ Efterretningsvæsen slettede nazi-oplysninger

Men i modsætning til Eichmann lykkedes det for Alois Brunner at holde sig uden for rækkevidde af både Mossad og Simon Wiesenthal Center. Det til trods for, at han har været den tidligere top-nazist, som israelerne helst ville have fat i.

Det fik de aldrig, for nu har lederen af Simon Wiesenthal Center, Efraim Zuroff, afsløret, at Brunner er død. Det skriver New York Times.

Allerede i starten af 1990'erne skrev flere medier, at Alois Brunner var død, men denne gang skulle historien være god nok, ifølge Efraim Zuroff.

LÆS OGSÅ Den nådesløse jagt på gamle mænd

Ifølge ham kom efterretningerne om Brunners død fra en pålidelig, tysk kilde for fire år siden. Alois Brunner skulle være død af naturlige årsager i den syriske hovedstad Damaskus, hvor han efter alt at dømme har opholdt sig siden 1950'erne. Det har dog, grundet den syriske borgerkrig, ikke været muligt for Efraim Zuroff at få dødsfaldet bekræftet.

"Han var en notorisk antisemit, sadist og fanatisk nazist. Det eneste kendte interview med ham var fra et tysk nyhedsmagasin i 1985, hvor han fortalte, at det eneste, som han fortrød, var, at han ikke dræbte flere jøder," siger Efraim Zuroff i et interview med engelske The Sunday Express, der mandag kunne afsløre dødsfaldet.

Alois Brunner blev ligesom nazismens fader, Adolf Hitler, født i Østrig og blev i 1938 en del af Hitlers eget SS-korps. I sommeren 1943 blev Brunner leder af koncentrationslejren i den franske provinsby Drancy, hvor forholdene ifølge Simon Wiesenthal Center hurtigt blev værre og deportationerne til den mest berygtede koncentrationslejr, Auschwitz, flere.

Ifølge Efraim Zuroff overlevede Alois Brunner to brevbomber, men mistede både et øje og flere fingre, da de sprang.

"Betydningen er sådan set bare, at der er en person meget højt placeret på vores liste, som vi ikke kan stille til ansvar for sine handlinger, og det er meget ærgerligt, fordi det udstiller kun, at verdenssamfundet ikke kan hjælpes ad med at få fanget de ansvarlige for Endlösung, så de kan betale for deres forbrydelser," siger Efraim Zuroff.

Øverst på Simon Wiesenthal Centrets liste over eftersøgte nazister står i 2014 Gerhard Sommer, der som ledende medlem af SS-korpset er anklaget for at stå bag en massakre på 560 civile i den italienske by Sant'Anna di Stazzema 12. august 1944.

jyllands-posten.dk