2. PROSINCA 2014. 09:04h dalje.com
SKRIVAO SE U SIRIJI Jedan od najplodnijih nacista umro prije četiri godine?

Glavni istražitelj u 'lovu' na Aloisa Brunnera, jednog od najtraženijih njemačkih nacističkih zločinaca, izjavio je za BBC kako je '99 posto siguran da je Brunner umro prije četiri godine u Siriji'. "Mi to ne možemo forenzički dokazati, ali smo sigurni da je to slučaj", kazao je lovac na naciste Efraim Zuroff.

Kapetan SS-a Brunner, kojem bi bilo 102 godine, optužen je za deportaciju 128 tisuća Židova u logore smrti tijekom Drugogo svjetskog rata. Već dugi niz godina raspravlja se o tome je li nacistički zločinac živ ili mrtav. Doktor Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, izjavio je za BBC kako su nedavno osvanule nove informacije oko Brunnerove smrti i sprovoda u Damasku. Kako je otkrio Zuroff, informacije su stigle od 9pouzdanog' bivšeg njemačkog tajnog agenta, koji je služio na Bliskom istoku.

Rekao je kako su novi dokazi otkrili kako je Brunner pokopan 2010. godine na nepoznatoj lokaciji u Damasku, te da se do zadnjeg dana nije pokajao za svoje zločine. Brunner je u travnju uklonjen s popisa najtraženijih osoba Centra Simon Wiesenthal, što znači da ga se smatra mrtvim. Zuroff, koji je ujedno i povjesničar Holokausta, reao je kako najnovije informacije podržavaju taj zaključak Centra.

"Brunner je odigrao jednu od ključnih uloga u provedbi Hitlerovog 'konačnog rješenja' ubijanjem Židova. Bio je čudovište", rekao je Zuroff. Podsjetio je kako je Brunner u logore u kojima je većina ubijena poslao 47 tisuća Židova iz Austrije, 44 tisuće iz Grčke, 23 tisuće iz Francuske te 14 tisuće iz Slovačke.

1950-ih godina vjerovalo se kako je Brunner pobjegao u Siriju. Navodno je kasnije služio kao savjetnik predsjednika Hafeza al-Assada i smatra se kako je služio kao savjetnik za taktike mučenja. 2001. godine bio je osuđen na doživotni zatrvor u Francuskoj u odsutnosti. Brunner je bio zadužen za logor Drancy izvan Pariza, gdje su Židovi okupljani prije slanja u logore smrti. Procjenjuje se kako je među njegovim žrtvama bilo 350 djece. 

Zuroff je rekao kako su izraelski obavještajci barem dva puta pokušali izvršiti atentat na Brunnera, 1961. i 1980. godine u Siriji. Zbog garđanskog rata u Siriji nemoguče je znati točan položaj Brunnerovog groba.

Brunner, rođeni Austrijanac, je bio zapovjednik SS-a. Adolf Eichamn opisao ga je kao arhitekta 'konačnog rješenja' i jednog od najboljih nacista. Brunner je poslao tisuće Židova u sigurnu smrt. Lovio je Židove u Francuskoj koji su tražili utočište kod rođaka. Vjeruje se da je u Siriji živio pod imenom Georg Fisher i da ga je sirijski režim štitio. Sirija je odbijala povezanost u njegovu skrivanju.

dalje.com