2. desember 2014, kl.09:02 dagbladet.no
- Verdens mest ettersøkte nazist og krigsforbryter er død

(Dagbladet): Alois Brunner, SS-kapteinen som skal ha deportert over 128 000 jøder til konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig, skal være død.

- Vi kan ikke bevise det rettsmedisinsk, men vi er sikre på at det er tilfelle, sier nazijeger Efraim Zuroff, som har jaktet på mannen i åresvis, til BBC.

Brunner skal ha dødd for fire år siden.

Fotografert i Damaskus

Krigsforbryteren, som ville vært 102 år i år, har vært en av verdens mest ettersøkte nazister, og har i årevis vært på rømmen i Syria.

Syrerne har hele tida nektet for at de skjulte Brunner, men i 1987 klarte et tysk blad å få bilder av Brunner utenfor hans leilighet i Damaskus.

Den gangen kalte han seg Georg Fischer.

Både etter andre verdenskrig og i 2001 ble Brunner dømt til døden, uten å selv være til stede i retten i Frankrike.

- Han hadde en stor rolle i Hitlers avgjørelse om å drepe jøder. Han var et monster, sier nazijeger Zuroff.

Fjernet fra lista

Det er en kilde som beskrives som pålitelig som skal ha informasjon om at Brunner har dødd i Damaskus i Syria. Han skal også ha blitt begravet i den syriske hovedstaden.

Brunner skal ha latt 250 barn dø i gasskamrene i Auschwitz, og deporterte tusenvis av jøder fra Vest-Europa til konsentrasjonsleirer.

Brunner ble sendt til Frankrike i 1943 etter å ha vært med på å likvidere jøder i Wien og Thessaloniki. I Frankrike var han kommandant i transittleiren Drancy, der jøder ble holdt innesperret og ble fratatt sine eiendeler før de ble transportert til Auschwitz.

I årevis sto Brunner på lista over verdens mest ettersøkte krigsforbryterne, men i april ble han fjernet fra lista. Det kom ubekreftede meldinger om at Brunner var død. Det er derimot først nå at nazijegeren og Simon Wiesenthal Center, der han er direktør, har konkludert.

dagbladet.no