02.12.2014 09:32 gandul.info
DEZNODĂMÂNT: Anunţ despre Alois Brunner, unul dintre cei mai căutaţi criminali de război nazişti şi ţinta mai multor tentative de asasinat din partea Mossad

Fostul criminal de război nazist Alois Brunner a murit în Siria, în urmă cu câţiva ani, informaţia fiind confirmată abia acum de directorul centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, scrie BBC.

Efraim Zuroff a confirmat vestea morţii lui Brunner, fostul asistent al ofiţerului superior Adolf Eichmann, despre care spune că a murit acum patru ani în Siria. ''Nu putem demonstra având dovezi juridice, dar suntem siguri de acest lucru'', a comentat Zuroff, care totuşi a punctat că este ''99% sigur''.

Alois Brunner, care dacă ar trăi ar avea 102 ani, este acuzat de deportarea a peste 128.000 de evrei în lagărele de exterminare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Timp de mai mulţi ani, nu s-a ştiut nimic de soarta sa, scrie BBC.

Totuşi, directorul centrului Wiesenthal susţine că recent au ieşit la iveală informaţii privind moartea şi îngroparea lui Brunner la Damasc, informaţii provenite de la un ''fost agent secret german, de încredere'', care a activat în Orientul Mijlociu. De altfel, Brunner a fost scos de pe lista centrului Wiesenthal a celor mai căutaţi criminali nazişti încă din aprilie.

Conform lui Zuroff, Brunner a trimis în lagăr 47.000 de evrei din Austria, 44.000 din Grecia, peste 23.000 din Franţa şi 14.000 din Slovacia. După război, Brunner a fost condamnat la moarte în Franţa, pentru crime împotriva umanităţii, însă a reuşit să fugă în Siria. El a fost descoperit de mai multe ori şi a fost ţinta mai multor tentative de asasinat din partea Mossad, însă a fost protejat de guvernul sirian.

gandul.info