2016. március 30. 17:14 vs.hu
54 év után fény derült a náci rakétatudós titokzatos halálára
Joób Sándor

Heinz Krug a második világháborúban a nácik csodafegyverének fejlesztésén dolgozott. 1962-ben Münchenben egy ismeretlen ember társaságában beszállt a Mercedesébe, és soha többé nem került elő. Most kiderült, ki volt a titokzatos ismeretlen, és mi történt Heinz Kruggal.

Ötvennégy év után fény derült arra, mi történt a nácik egykori rakétatudósával, aki 1962-ben titokzatos körülmények között tűnt el Németországban. Heinz Krug a második világháború idején a nácik titkos rakétaprogramján dolgozott. Wernher von Braun vezetése alatt ballisztikus rakétákkal kísérleteztek a Balti-tenger egyik kis szigetén lévő Peenemündében.

Az ő munkájuk eredménye lett a Hitler csodafegyverének kikiáltott V-2 rakéta. Bár az új fegyver tökéletlenül és rendkívül pontatlanul működött, a háború végéig 3100-at lőttek ki belőlük főként Londonra és Antwerpenre, és a bevetések így is 2700 ember halálát okozták.
A jó szakemberekre mindehol szükség van
Ezek voltak az első rakéták, amelyek megközelítették a világűr határát. A náci rakétaprogram eredményei minden ország figyelmét felkeltették. Nem véletlen, hogy a háború után a bázison dolgozó mérnökök és kutatók jelentős része az Egyesült Államokban, illetve a Szovjetunióban folytathatta munkáját.

Heinz Krug történetesen Egyiptomnak kezdett el dolgozni. 1960-ban Németországban alapított cége a rakétagyártáshoz szükséges anyagokat szállította az észak-afrikai országnak. Krug 1962. szeptember 11-én Münchenben egy ismeretlennel együtt ült be a fehér Mercedesébe. Az autót később megtalálták, de őt soha többe nem látta senki. Nyomtalanul eltűnt.

Egy ideig azt gondolták, hogy az egyiptomi titkosszolgálat rabolta el, és vitte erőszakkal Kairóba. Később olyan feltételezések is szárnyra keltek, hogy a Moszad, az izraeli titkosszolgálat állhat a háttérben, ami érthető okokból nem nézte jó szemmel az egyiptomi rakétafejlesztéseket.
Egy régi harcostárs
Az izraeli Haaretz most egykori Moszad-ügynökök elmondása és más források alapján derített fényt Krug sorsára. Igen, a Moszad állt a háttérben. De az ügynök nem volt akárki.

Krugot ugyanis nem más csalta lépre, mint egykori harcostársa, Adolf Hitler kedvenc kommandósa, Otto Skorzeny. A sebhelyes arcúnak is nevezett Waffen-SS tiszt ejtőernyősei voltak azok, akik 1943-ban vitorlázórepülőkről leugorva szabadították ki a fogságból Benito Mussolinit. Skorzeny nevéhez főződik a kiugrási kísérletről tárgyaló ifjabb Horthy Miklós elrablása is.

Skorzenyt 1947-ben háborús bűnökkel vádolták meg, miután emberei a háború végén amerikai egyenruhában szivárogtak be az ellenséges vonalak mögé. Elítélni azonban nem tudták, mert kiderült, hogy ugyanezt csinálták a szövetségesek is a németekkel. Skorzeny 1948-ban megszökött a vizsgálati fogságból, majd Spanyolországban és Argentínában bujkált. Tanácsadóként dolgozott Juan Peron argentin kormányfőnek és Gamal Abden-Nasszer egyiptomi államfőnek, üzletei révén pedig milliomossá vált. 1960-ben neonáci szervezett is alapított Spanyolországban.
Alku a Moszaddal
A Haaretz információi szerint Skorzeny megegyezett az izraeli titkosszolgálattal, mert töröltetni akarta magát a Simon Wiesenthal Központ náci háborús bűnösöket felsoroló listájáról. Cserébe vállalta Krug csapdába csalását. Krug egyébként maga kereste meg Skorzenyt, mert már akkor több fenyegetést kapott, és védelmet remélt tőle.

Az egyiptomiaknak dolgozó Krug tehát az Izraelnek dolgozó Skorzenyvel szállt be 1962. szeptember 11-én abba a bizonyos Mercedesbe. A kocsit egy másik autó követte, benne három emberrel. Skorzeny egy erdőben lelőtte Krugot, a három másik ember pedig savval szétmaratta a holttestet, és eltüntették a nyomokat. A takarítást végző három ember közül az egyik Jichák Samir, Izrael későbbi miniszterelnöke volt, aki akkoriban a Moszad különleges műveletekre szakosodott különítményét vezette, írja a Haaretz.

Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója a német dpa hírügynökségnek azt mondta: ugyan annak idején Simon Wiesenthal elutasította Skorzeny kérését a háborús bűnösök listájáról való törlésről, mégis meg tudtak egyezni. Zurof szerint így is értelmes alkut lehetett kötni Skorzenyvel az egyiptomi rakétaprogram gyengítéséről, főleg az abban résztvevő németek elriasztásáról. Zurof szerint Skorzeny volt az egyetlen egykori náci, aki a Moszadnak dolgozhatott, a holokauszthoz ugyanis nem volt köze.

Krug eltűnésének idején furcsa balesetek érték az egyiptomi rakétaprogramon dolgozó többi szakembert is. Az egyik svájci fedőcég vezetőjének gépe lezuhant, egy német mérnök irodájában levélbomba robbant a titkárnő kezében, egy másik német mérnökre ismeretlenek lőttek rá hazafelé menet, és robbanás történt egy német mérnököket is foglalkoztató egyiptomi repülőgépüzemben, ahol öt ember halt meg.

Skorzeny élete hátralévő részében háborítatlanul élt. 67 évesen rákban halt meg Madridban 1975-ben. Bécsi temetésén egykori bajtársai náci karlendítéssel búcsúztak tőle.

vs.hu