8 januari 2009 12:45
nrc.nl
 

Oud-SS'er Boere niet meer voor de rechter

 
 

Rotterdam, 8 jan. De Nederlandse voormalige SS’er Heinrich Boere (87) hoeft toch niet voor de rechtbank in Aken te verschijnen om zich te verantwoorden voor de moord op drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar september werd bekend dat Boere terecht zou moeten staan, maar medici hebben nu besloten dat hij te ziek is om een proces te ondergaan.
Boere was lid van een SS Sonderkommando onder leiding van Johannes Feldmeijer. Deze moordbrigade zat achter de zogenoemde Silbertanne Aktion, waarbij in 1943 en 1944 tientallen Nederlanders werden vermoord als vergelding voor aanslagen van het verzet.

Na de oorlog wist Boere te vluchten naar familie in Duitsland. Een Amsterdamse rechtbank veroordeelde hem in 1949 tot de dood, een straf die later werd omgezet in levenslang. Duitsland wilde Boere echter niet uitleveren. In 1981 deed Nederland een uitleveringsverzoek, maar dit werd afgewezen omdat Boere de Duitse nationaliteit bezat.

Efraim Zuroff, directeur van het Simon Wiesenthal Center in Israël en in die hoedanigheid ’s werelds belangrijkste nazi-jager, reageert telefonisch furieus op de ontwikkelingen in Duitsland. „ I’m pissed off at those fucking Germans. Pardon my Chinese.”

Hij legt uit waarom hij zo kwaad is. „De zaak-Boere is een perfect voorbeeld van het falen van de Duitse justitie als het gaat om het ter verantwoording roepen van nazicriminelen. Jarenlang hebben de Nederlandse autoriteiten gevraagd of hij naar Nederland kon worden uitgewezen, of dat de zaak in Duitsland kon dienen, maar zonder resultaat. Als deze zaak de prioriteit had gekregen die hij verdiende, was Boere in de gevangenis verdwenen, lang voordat hij de kans had gekregen gerechtigheid te ontlopen op medische gronden.”

Boere is niet de enige Nederlandse oorlogsmisdadiger die tot op heden zijn straf niet heeft uitgezeten. Op de meest recente lijst met de ‘most wanted’ nazi’s die het Wiesenthal Center jaarlijks publiceert, staat Boere op de zesde plaats. Zuroff vertelt dat op de nieuwe lijst waarschijnlijk nog een Nederlander komt te staan: Klaas Carel Faber (86). Faber, die woont in de buurt van München, was ook lid van de eenheid van Feldmeijer. Daarnaast werkte hij voor de Sicherheitsdienst en was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork.

nrc.nl