25. 11. 2010
depers.nl
Arrestatiebevel tegen Nedernazi
Door: Arnold Karskens

Duitsland is gevraagd Faber aan te houden, zegt een woordvoerster van het Team Executie Strafvonnissen, dat voortvluchtige veroordeelden opspoort. Of Duitsland meewerkt, is afwachten.

Faber is in Nederland onherroepelijk tot levenslang veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij verzet zich tegen de uitlevering met een beroep op de enige bestaande nazi-wet die nog van kracht is, de ‘Erlass des Führers’ uit 1943. Die geeft hem als oud-SS’er de Duitse nationaliteit en onze oosterburen leveren geen landgenoten uit. Een Duitse rechtbank sprak Faber in de jaren vijftig bovendien vrij van doodslag. Om die redenen leden drie eerdere pogingen tot uitlevering en het uitzitten van zijn straf in Duitsland schipbreuk.

Anders

De huidige Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger wil het anders doen. Daarmee zit de liberale bewindsvrouw op dezelfde lijn als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven die Fabers strafvoltrekking als speerpunt ziet. Het is de eerste maal dat middels een Europees Arrestatiebevel de uitlevering van een oorlogsmisdadiger wordt gevraagd. Volgens de richtlijnen moet Faber binnen 90 dagen worden overgedragen.

Klaas-Carel Faber was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen SS, lijfwacht van NSB-leider Anton Mussert en vanaf augustus 1944 wachtmeester bij de beruchte Sicherheitspolizei SIPO en Sicherheitsdienst SD in Groningen. Hij begeleidde verzetsmensen naar hun executie en voerde samen met zijn broer Piet ook zelfstandig illegale doodvonnissen uit, zoals op verzetsvrouw Esmeé van Eeghen. Veder nam hij deel aan razzia’s en martelde hij gevangenen in het Duitse hoofdkwartier, het Scholtenhuis, op de Grote Markt in Groningen.

22 moorden

In 1947 werd Faber voor het medeplegen van 22 moorden ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet in levenslang. Maar al in 1952 ontsnapte hij uit de Koepelgevangenis en vluchtte naar Duitsland. Hij woont in het Beierse Ingolstadten en heeft nooit berouw getoond.

Klaas-Carel Faber is nummer 3 op de most wanted-lijst van meest gezochte oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, meldt directeur Efraim Zuroff, die maant tot snelle uitlevering.

In Israël wordt de Nederlandse stap sowieso bejubeld, omdat veel van Fabers slachtoffers logistieke steun verzorgden bij het onderduiken van joden, zegt David Schonberg, vertegenwoordiger van 150 Israëlische advocaten die de arrestatie van Faber bepleiten: ’We zijn het verplicht aan de slachtoffers.’

Klaas-Carel Faber is niet de enige voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger in Duitsland. Oud-SD’er Siert Bruins, ‘De beul van Appingedam’, woont nabij Hagen. In de jaren ’80 zat hij vijf jaar vast voor de moord op twee joodse broers. Oud-SS’er Heinrich Boere kreeg in maart in Aken levenslang wegens drievoudige moord, maar woont in afwachting van hoger beroep als vrij man in de stad Eschweiler.

depers.nl