23 mei 2011 21:30
depers.nl
Laatste strohalm in zaak-Faber

Nederland doet een laatste poging om de voortvluchtige oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber achter de tralies te krijgen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft gisteren aan Duitsland gevraagd of het Nederland formeel verzoekt of wij onze oosterburen de levenslange gevangenisstraf van Klaas-Carel Faber willen laten uitvoeren. Dat zeggen minister Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie) tegen deze krant.

De oud-SS’er en medewerker van de beruchte Sichterheitsdienst Faber (89) werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld tot de doodstraf, later omgezet in levenslange gevangenisstraf, voor het medeplegen van 22 moorden.

In 1952 ontsnapte hij naar Duitsland, waar hij dankzij een Hitler-wet uit 1943 de Duitse nationaliteit verkreeg. Al enkele malen eerder vroeg de Nederlandse justitie om zijn uitlevering, de laatste maal via een Europees Arrestatiebevel in 2010. Dat Europees Arrestatiebevel is vorige week formeel geweigerd omdat Duitsland geen onderdanen overdraagt.

Alle kans leek verkeken. Maar volgens de richtlijnen van het Europees Arrestatiebevel moet Duitsland nu vragen aan Nederland of de Duitse justitie de straf kan overnemen. Nederland zal dat toewijzen, zo laten de bewindslieden weten. Welke situatie ontstaat als Duitsland weigert, is moeilijk in te schatten. Nooit eerder is namelijk zo’n verzoek gedaan. Wel zeggen beiden alles op alles te zetten. ‘Het is onze laatste inspanning.’

De druk om de zaak van de laatste ongestrafte voortvluchtige Nederlandse oorlogsmisdadiger tot een bevredigend einde te brengen neemt toe. Vorige week vroegen alle tien fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan Teeven om maximale druk op Duitsland.

Ook prominenten als voorzitter Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum en Pieter Dietz de Loos, voorzitter van het Internationale Dachau Comité, spreken er schande van dat Faber, die nimmer berouw toonde, nog als vrij man in het Beierse Ingolstadt leeft.

depers.nl