maandag, 05 september 2011 17:54 historiek.net
'Klaas-Carel Faber moet straf uitzitten'

De directeur van het Simon Wiesenthal Center is momenteel in Nederland om aandacht te vragen voor de zaak van oud-SS'er Klaas-Carel Faber.

Faber werd in 1947 in Nederland ter dood veroordeeld vanwege betrokkenheid bij tweeëntwintig tijdens de Tweede Wereldoorlog gepleegde moorden. De doodstraf werd later omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte Faber uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte hij naar West-Duitsland. Dankzij het zogenaamde Führer-Erlass kreeg Faber daar het Duitse staatsburgerschap. Het Führer-Erlass was een wet die tijdens de oorlog door Hitler werd ingevoerd en er voor zorgde dat buitenlanders die dienst hadden gedaan in het Duitse leger recht kregen op Duits staatsburgerschap.
Uitlevering
November vorig jaar vroeg Nederland aan Duitsland weer om uitlevering van de 89-jarige oud-SS'er.
Duitsland liet echter weten geen onderdanen uit te leveren.

De directeur van het Simon Wiesenthal Center, Efraim Zuroff, wil dat Nederland meer druk zet op Duitsland in de hoop dat de oud-SS'er alsnog uitgeleverd zal worden en zijn straf zal uitzitten.

De SP gaat premier Rutte dinsdag tijdens het vragenuurtje oproepen zich persoonlijker te bemoeien met de zaak. SP-leider Emile Roemer wil dat Rutte contact opneemt met zijn bondskanselier Angela Merkel. Roemer:
Wij hebben sterk het gevoel dat Duitsland niet alles op alles zet om Faber alsnog zijn straf uit te laten zitten. Dat is een schande, omdat hij op dit moment, op de lijst van het Simon Wiesenthal Centrum in Wenen, de meest gezochte nazi-oorlogsmisdadiger is. De slachtoffers en hun nabestaanden willen terecht dat de straf alsnog voltrokken wordt.
Roemer sprak maandag samen met Stef Blok (VVD), Geert Wilders (PVV) en Jolande Sap (GroenLinks) met de directeur van het Simon Wiesenthal Center. Ook journalist Arnold Karskens woonde de bijeenkomst bij. Karskens is voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden en zocht de oud-SS'er in 2007 op.

De 89-jarige Klaas-Carel Faber is sinds de kort de meest gezochte oorlogsmisdadiger van het Simon Wiesenthal Centrum. Eerder stond de Hongaar Sándor Képiro op deze plaats maar hij overleed afgelopen zaterdag.

Het feit dat Duitsland heeft besloten Faber niet uit te leveren, wil niet zeggen dat de oud-SS'er nu zorgeloos van zijn oude dag kan gaan genieten. De kans bestaat wel degelijk dat hij in Duitsland vervolgd en veroordeeld wordt voor de misdaden die hij tijdens de oorlog beging. Dit is recent ook gebeurd bij Heinrich Boere. Duitsland wilde hem ook niet uitleveren maar hij werd ruim een jaar geleden door een rechtbank in Aken wel veroordeeld tot levenslang vanwege de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook Boere maakte na de oorlog gebruik van het

historiek.net