2011-12-21
taiwannews.com.tw
2012 wordt spannend voor Faber
Arnold Karskens

Binnen een paar weken komt er eindelijk duidelijkheid van het Duitse Openbaar Ministerie over de zaak van laatste Nedernazi Klaas Carel Faber.

Aanbellen bij de lilakleurige flat van Klaas Carel Faber, geeft geen reactie. De meest gezochte WOII-oorlogsmisdadiger doet voor niemand open. Faber (89) leeft als een onderduiker, vertellen omwonenden. Bang dat iedere klop op zijn deur arrestatie en wegvoeren kan inhouden. ‘Gisteren zag ik hem in het trappengat sluipen’, zegt een bovenbuurvrouw. Het zijn inderdaad spannende tijden voor de 89-jarige witgekuifde zoon van een Haarlemse banketbakker.

In de tweede week van 2012 maakt het Openbaar Ministerie van Ingolstadt duidelijk of het het Nederlandse verzoek om de voortvluchtige oorlogsmisdadiger op te sluiten in een Duitse cel steunt. Dr. Helmut Walter, hoofdaanklager bij het OM in Ingolstadt, wil niet op de uitspraak vooruitlopen. ‘Hoe dan ook zal ons oordeel moeten worden getoetst door de rechtbank van Ingolstadt’, zegt hij in het kantoor van de Staatsanwalt.

Hitlers elitekorps

Klaas Carel Faber is veroordeeld voor het medeplegen van 22 moorden in Noord-Nederland, maar ontsnapte in 1952 naar Duitsland. Daar geniet hij tot nu toe bescherming. Zo kreeg Faber mede door zijn lidmaatschap van Hitlers elitekorps, de SS, de Duitse nationaliteit. Verzoeken om uitlevering zijn om die reden tot nu toe altijd geweigerd. Als laatste poging ligt sinds dit jaar een Europees Arrestatiebevel op het bureau van Walter met het verzoek tot strafuitvoering in Duitsland. Dr Helmut Walter: ‘Tegen een in zijn ogen negatieve beslissing van de rechtbank kan Faber in beroep bij het Oberlandesgericht.’ Een eindbeslissing voorziet de Staatsanwalt niet voor zomer 2012.

Een juridisch medewerker in Ingolstadt acht de kans overigens klein dat Faber, zestig jaar na zijn vlucht uit de Koepelgevangenis van Breda, alsnog achter de tralies verdwijnt. Enkele jaren geleden vroeg de Nederlandse justitie tevergeefs om uitvoering van de levenslange gevangenisstraf. ‘Dat is toen geweigerd.’

Mocht de Duitse justitie opnieuw negatief beslissen, dan zal de Nederland nieuwe bewijzen moeten aandragen dat Faber betrokken is geweest bij moord. Voor nabestaanden van zijn slachtoffers een onverkwikkelijke optie omdat die kans zoveel jaar na dato miniem is.

taiwannews.com.tw