01.10.2017 18:39 israelhayom.co.il
שני נאצים שהשתתפו בטבח באבי יאר נחשפו

לאחר 76 שנים: תחקיר חשף שני פושעים נאצים שהשתתפו בהרג ההמוני - ולא הועמדו לדין מעולם • "אין לי מה להסתיר, מה שהיה היה", הייתה תגובתו של אחד מהם

הטבח בבאבי יאר: בדיוק 76 שנה לאחר תחילת רציחתם ההמונית של יהודי קייב בגיא הטבח באבי יאר, חשפה הטלוויזיה הגרמנית שניים מאנשי יחידת האיינזצגרופן שביצעה את הטבח, החיים בגרמניה ומעולם לא הועמדו לדין על מעשיהם. החשיפה התאפשרה הודות לרשימה, שהכין מנהל מרכז שמעון ויזנטל בירושלים, צייד הנאצים אפרים זורוף, ואשר הועברה לפני שלוש שנים לשר המשפטים הגרמני. השר העביר את הרשימה, שכללה 80 שמות של חיילי איינזצגרופן שעודם בחיים בגרמניה, לידי הסוכנות האחראית להעמדת פושעים נאציים לדין, אך זו הודיעה שאין לה מספיק כוח אדם כדי לבדוק את הנושא. 

בתחקיר שפרסמה ערב יום כיפור תחנת הטלוויזיה הציבורית ARD, אותרו שניים מהמוזכרים ברשימה בחיים ובמצב בריאותי טוב יחסית לגילם. מדובר בהרברט ואלר (95) ובקורט גוסדק (94). ואלר, המתגורר בעיירה סמול לקאסל, הודה שכאיש אס.אס היה מוצב בקייב. כהתחקירנים הציגו בפניו מסמכים, בהם מצויין במפורש כי היה חבר ביחידת האייזנצגרופן C, שהייתה אחראית על הטבח ההמוני בבאבי יאר, אמר ואלר: ״אין לי מה להסתיר, אך ממני לא תשמעו דבר. מה שהיה, היה״. גוסדק, שהיה חבר בוואפן אס.אס וחי כיום סמוך לאוסנברוק, סיפר בתחקיר שהיה אחראי רק לתיקון רכבים צבאיים. כשעומת עם העובדה שברכבים אלו הועברו יהודים, אך גם קורבנות אחרים של הנאצים, לאתרי טבח המוניים, אמר גוסדק: ״לא ראיתי דבר, לא ידעתי כלל מה קרה״. לפני הפרידה מהתחקירנים הודה גוסדק, כי לאחרונה השמיד את כל המסמכים שהיו קשורים ליחידה בה שירת בתקופת מלה״ע השנייה, מאחר ש״הם לא עניינו איש״. לדבריו, הוא מעולם לא נחקר בידי הרשויות בגרמניה על עברו הצבאי.

צייד הנאצים אפרים זורוף קרא בעקבות החשיפה לגרמניה לפעול בדחיפות להעמדתם לדין של אני שאיינזצגרופן שעודם בחיים. לדבריו ברשימה ששלח לשר המשפטים הגרמני, הייקו מאאס, ולשר הפנים, תומאס דה-מזייר, ב-2014 היו שמות של 80 חברי יחידות הרצח הממונעות של האס.אס. (בכללן ארבע נשים), שנולדו לאחר 1920, כלומר שקיים סביר שהם עדיין בחיים. הרשימה נשלחה לאחר שהסוכנות האחראית על חקירת פשעי נאצים מיקדה את חקירותיה רק באנשים ששירתו במחנות ההשמדה כ אושוויץ ומיידאנק ולא התייחסה כלל לאנשי האיינזצגרופן, שהיו אחראים לרצח כחצי מיליון יהודים בשטחי בריה״מ לשעבר. שר המשפטים העביר במהירות את הרשימה לסוכנות לחקר פשעי הנאצים, אך מנהל הסוכנות נמנע בשעתו מלהגיב עליה. 

״בהתאם למדיניות החדשה בגרמניה להעמדה לדין ששירתו במחנות ההשמדה או באיינזצגרופן״, מבהיר זורוף, ״כל אדם ששירת בכל תפקיד במחנות או יחידות הרצח הללו יכול להיות מורשע בסיוע לרצח מבלי שיהיה צורך להוכיח באמצעות ראיה כלשהי שביצע פשע כלשהו. הצלחת המדיניות הזו במשפטי ג׳והן איוואן דמיאניוק, ששירת בסוביבור, אוסקר גרונינג וריינהולד האננינג ששירתו באושביץ משמשת כתקדימים שיש להתבסס עליהם בכמה שיותר מקרים. העובדה שאיש מאנשי האייזנצגרופן לא הועמד לדין במסגרת המדיניות החדשה מעניקה חשיבות ציבורית גדולה להעמדת המהירה לדין של ואלר וגוסדק. אנחנו נמצאים במירוץ בהול נגד הזמן להעמיד לדין כמה שיותר מפושעי השואה וכל יום שעובר מבלי שהדבר ייעשה מקרב אותם להתחמקות מנתינת דין על מעשיהם״.

israelhayom.co.il