2.10.2014 klo 9:30 yle.fi
Natsien metsästäjät taistelevat aikaa vastaan – syyttäjälle lista kymmenistä kuolemanpartioiden jäsenistä

Natsirikollisia jäljittävä Simon Wiesenthal -keskus on jäljittänyt 76 miestä ja neljä naista, joiden se uskoo kuuluneen Einsatzgruppeneihin, joiden uskotaan surmanneen toisen maailmansodan aikana noin miljoona juutalaista.

Natsirikollisia jäljittävä Simon Wiesenthal Center on luovuttanut Saksan hallitukselle listan 80 ihmisestä, joiden keskus uskoo surmanneen juutalaisia työskennellessään natsien kuolemanpartioissa, Einsatzgruppeneissa, toisen maailmansodan aikana.

Tutkimuksia kuolemanpartioiden jäsenistä vauhditti Sobiborin kuolemanleirin vartijan John Demjanjukin vuonna 2011 saama tuomio, sanoo Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff. Demjanjuk tuomittiin vartijana toimimisesta ilman todisteita yksittäisistä rikoksista. Hän kuoli 91-vuotiaana maaliskuussa 2012.

Tuomio laukaisi uusien tutkimusten käynnistämisen. Jos keskitysleirin vartijana toimiminen on peruste tuomiolle, sitä voi olla myös kuuluminen elimeen, jonka päätehtävä on surmata, Zuroff sanoo. Hänen mukaansa lähes kaikki kuolemanpartioiden jäsenet surmasivat tai osallistuivat surmiin. Vain kourallinen on tähän mennessä tuomittu.

Lähes 70 vuotta sodan päättymisen jälkeen useimmat natsirikoksista epäillyt ovat kuolleet tai liian sairaita oikeudenkäyntiin.

Simon Wiesenthal -keskus uskoo, että nyt listatut kuolemanpartioiden jäseniksi epäillyt saattavat olla yhä elossa. Saksan yksityisyyslait eistävät keskusta saamasta kuitenkaan asiaa selville. Listalla on 76 miestä ja neljä naista, jotka ovat syntyneet vuosina 1920–1924.

- Kenen hyvänsä löytäminen on voitto, Zuroff sanoo.

Saksan oikeusministeriön edustajan mukaan lista on toimitettu natsirikoksia tutkiville erityissyyttäjille Ludwigsburgiin.

Einsatzgruppenit olivat erikoisyksiköitä, joissa oli kaikkiaan noin 3 000 jäsentä. Kuolemanpartiot tekivät joukkosurmia erityisesti miehitetyssä Puolassa sekä Neuvostoliitossa. Monet historioitsijat arvioivat niiden surmanneen noin miljoona juutalaista, kun heitä kuoli natsien vainoissa kaikkiaan noin kuusi miljoonaa. Suurimman osan Einsatzgruppenien rikoksista uskotaan tapahtuneen vuosina 1941–1943.

yle.fi