2007. október 01. 14:40 hunhir.hu

Jegyzokönyv bizonyítja, hogy a zsidók által meghurcolt Zentai nem bunös

A II. világháború idején gyilkossággal vádolt Charles Zentait (Zentai Károly) tisztázza egy archivált tanúkihallgatási jegyzokönyv, amelyben Zentai volt parancsnoka egyik beosztottjára, nem pedig Zentaira vall a 18 éves Balázs Péter zsidó fiatalember megkínzása és meggyilkolása ügyében - írta az The Australian címu ausztrál lap hétfon, internetes honlapján megjelent írásában.

A nyugdíjasként a nyugat-ausztráliai Perthben élo 85 éves Zentait két éve vette orizetbe a magyar igazságügy szervek kérése alapján (majd óvadék ellenében szabadlábra helyezte) az ausztrál szövetségi rendorség. Budapesten azzal vádolják Zentait, hogy 1944. november 8-án a magyar fovárosban egy laktanyában két társával, Máder Béla századossal és Nagy Lajos hadnaggyal együtt halálra kínozta áldozatát - emlékeztet rá a The Australian.

A lap azonban most a Máder 1945. november 15-én történt kihallgatásáról készült jegyzokönyv lefordítása alapján azt állítja, hogy a százados a budapesti politikai katonai rendészeten csak Nagy Lajost nevezte meg elkövetoként.

hunhir.hu