2012-04-21 12:01 civishir.hu
A nácivadász a kommunista múltat okolja
Efráim Zuroff

Tel-Aviv – Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója szerint Magyarországon a kommunista múlt megakadályozta a kello önvizsgálatot, a bunösséggel való szembenézést, a múlt feldolgozását.

A Háárec honlapján pénteken nyilvánosságra került írásában Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója arról írt, hogy a náci bunösök üldözésében Európa nyugati és keleti fele különbözik: utóbbiban, köztük Magyarországon a kommunista múlt nyilvánvalóan megakadályozta a kello önvizsgálatot, a bunösséggel való szembenézést, a múlt feldolgozását.

A nácivadász különbséget tett két, háborús bunök elkövetésével vádolt személy német és magyar pere között: Ivan Demjanjukot Németországban elítélték, míg Képíró Sándort, számos bizonyíték ellenére, Magyarországon felmentették. A két ügy szerinte jelzi azt a jelentos különbséget, ahogyan Kelet és Nyugat kezeli a holokausztot.

Mire egy ilyen perre sor kerülhet, addigra túl késo lesz, hogy elszámoltassák a honi elkövetoket, amivel elszalasztják az igazságszolgáltatás esélyét, a megbékélés legfontosabb dimenzióját - mutatott rá Zuroff.

civishir.hu