2012. január 03., kedd 17:51 mno.hu
Zuroff szégyenről beszélt

A jeruzsálemi központú Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff élesen tiltakozott amiatt, hogy december végén Zágrábban misével emlékeztek meg a horvát fasiszta bábállam vezetője, Ante Pavelic halálának 52. évfordulójáról – olvasható keddi horvát sajtójelentésekben.

Ante Pavelic 1941 és 1945 között volt a német és olasz megszállás alatt lévő horvát bábállam feje. Uralma idején több százezer szerbet, romát és antifasisztát gyilkoltak meg a horvátországi koncentrációs táborokban. A politikus a második világháború végén Spanyolországba emigrált és 1959. december 18-án halt meg Madridban.

Efraim Zuroff szerint a Pavelic emlékére bemutatott mise szégyen a horvát katolikus egyházra nézve, s felfoghatatlan, hogy ilyesmi megtörténhetett egy az Európai Unióba lépés küszöbén álló országban.

A náci bűnösök üldözésével foglalkozó központ vezetője azt kérte a horvát hatóságoktól, hogy a jövőre nézve tiltsanak meg minden hasonló eseményt, egyben felszólította a vallási vezetőket, hogy távolítsák el posztjukról a Zágrábban és Splitben december 28-án misét celebráló papokat.

Zvonko Franc, a zágrábi érseki egyházmegye szóvivője Zuroff követelésére reagálva azt mondta, mindenkinek joga van misét kérni valakinek a lelki üdvéért, s hozzátette, nem kíván foglalkozni az ügy politikai vonatkozásaival.

mno.hu