15.07.2012
haaretz.co.il
אותר הפושע הנאצי המבוקש ביותר בעולם
עופר אדרת

לאסלו צ'אטארי, בן 97, חשוד בסיוע לרצח יותר מ-15 אלף יהודים שגורשו מהונגריה באביב 1944. הוא אותר בביתו בבודפשט בתום 15 שנות מרדף

פושע המלחמה הנאצי המבוקש ביותר בעולם, לאסלו צ'אטארי, שמיוחסת לו מעורבות ברצח למעלה מ-15 אלף יהודים, אותר בהונגריה חי ובריא בתום 15 שנים של מרדף. צייד הנאצים ד"ר אפרים זורוף, ראש מכון ויזנטל בירושלים, הצליח להתחקות על עקבותיו בעקבות מידע שקיבל מאדם מקומי במסגרת מבצע "הזדמנות אחרונה", שנועד לאתר את אחרוני הנאצים שעודם בחיים. "ניהלנו עם המודיע משא ומתן על גובה הפרס שיקבל - ובסופו של דבר הוא העביר לנו את המידע", אמר זורוף ל"הארץ".

זורוף העביר את המידע על מקום הימצאו של צ'אטארי לתביעה המקומית בהונגריה. "אני מצפה שיערכו לו תישאול, ויקחו לו את הדרכון כדי למנוע ממנו לברוח", אמר. בעקבות שיתוף פעולה עם העיתון הבריטי "סאן", צולם צ'אטארי כשהוא מסתובב חופשי בעיר, מבצע קניות ופותח את דלת ביתו בגרביים ותחתונים.

לצ'טארי, בן 97, מיוחסת אחריות לגירוש 15,700 יהודים לאושוויץ באביב 1944, בעת שהיה מפקד משטרה בעיר קושיצה (היום בסלובקיה). לפי המידע שנאסף עליו, הוא היה סאדיסט, שנהג להתעלל ביהודים. בין היתר, הצליף בנשים בחגורה והכריח יהודים לחפור בורות בידיים חשופות בשלג.

השנה הוא הוכרז "מספר אחת" ברשימת הנאצים המבוקשים של מכון ויזנטל. בשבועות האחרונים התקבל במכון ויזנטל מידע חדש על מעורבותו בפשעים נוספים: גירוש כ-300 יהודים מקושיצה לעיר קמניץ-פודולסקי שבאוקראינה בקיץ 1941. רבים מהם נרצחו בהמשך. "איתרתי בסידני באוסטרליה ניצולת שואה מקושיצה, שתשעה מבני משפחתה גורשו מהעיר לקמניץ-פודולסקי - בהם ארבעה דודים שלה. צ'אטארי דאג אישית לאתר אותם ולגרש אותם", סיפר זורוף.
אחרי המלחמה נמלט צ'טארי מקושיצה וב-1948 נידון בהיעדרו לעונש מוות בגין פשעי מלחמה. בהמשך חי בזהות בדויה בקנדה - בטורונטו ובמונטריאול - ועסק במסחר באמנות. רק ב-1997 נחשפה זהותו האמיתית ואזרחותו הקנדית נשללה ממנו. לאחר מכן ברח מהמדינה ומאז לא נודעו עקבותיו.

כשכתב "סאן" התייצב בפתח ביתו, השיב הקשיש: "לכו מפה, אני לא רוצה לדבר על זה", כשהוא בתחתונים וגרביים. "הוא חי בשלווה לצד משפחות שלא יודעות דבר על עברו המצמרר", כתב העיתון. "הרבה אנשים מתו בגלל המעשים שלך", אמר לו הכתב. "לא עשיתי את זה, תלכו", השיב לו הפושע הנאצי, וטרק את הדלת. לפני העימות החזיתי צ'טארי תועד כשהוא מבצע קניות ברחובות העיר. "נהנה מחיים שנמנעו מאלפים שנרצחו באושוויץ", כפי שנכתב ב"סאן".

ד"ר זורוף נפגש בימים האחרונים עם התובע בהונגריה, וביקש ממנו להרחיב את החקירה נגד צ'טארי, שנפתחה ב-2011. "העדויות החדשות נגדו מחזקות את התיק נגדו ואת ההתעשקות שלנו שהוא ישא באחריות לפשעיו. הזמן שחלף בשום פנים לא מקטין את האשמה שלו. גם גיל מתקדם לא יכול להעניק הגנה לפושע מהשואה.

haaretz.co.il