luni, 5 martie 2012 teodorapetrescu.blogspot.com
Presedintele Letoniei a adus un omagiu voluntarilor din WAFFEN SS
Teodora Petrescu

Săptămâna trecută preşedintele Letoniei, Andris Berzins, a declarat că veteranii Waffen SS care au luptat alături de germani în al doilea război mondial merită respectul societăţii, atrăgând asupra sa un val de critici din partea Rusiei şi a organizaţiilor sioniste.
Marţia trecută, liderul micului stat baltic de numai 2 milioane de locuitori, din care peste un sfert sunt ruşi, a declarat într-un interviu că naţiunea letonă ar trebui să plece capul în faţa veteranilor Waffen SS şi că este absurd ca aceştia să fie numiţi criminali de război din moment ce au luptat pentru independenţa ţării. Declaraţia a fost făcută cu puţin timp înainte de ceremoniile controversate din 16 martie, care au loc an de an în Riga şi care comemorează voluntarii care au luptat împotriva bolşevismului alături de Germania naţional-socialistă şi alte state aliate ale acesteia, inclusiv România până în 23 august 1944.
Ministerul de externe de la Moscova a catalogat imediat declaraţiile ca fiind “blasfemitoare şi imorale”. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Aleksandr Lukashevich, a spus că “tentativa de justificare a atrocităţilor comise de voluntarii letoni din SS împotriva civililor din Bielorusia, ghetoul din Riga şi din regiunile Novgorod şi Pskov este imorală”.
Printre cei care s-au alăturat corului criticilor la adresa Letoniei se numără şi directorul organizaţiei sioniste şi “vânătoare de nazişti” Centrul Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, care a declarat că “marcarea anuală a invaziei naziste (a Uniunii Sovietice) este echivalentă cu celebrarea crimelor în masă săvârşite de nazişti împotriva evreilor, comuniştilor, ţiganilor şi a persoanelor cu dizabilităţi mentale”. Acesta a mai cerut autorităţilor să interzică comemorările din 16 martie, considerate “scandaloase”.
Legiunea Letonă a fost o unitate Waffen SS care a cuprins peste 80.000 de voluntari şi soldaţi în termen, care au pornit la luptă pentru recâştigarea independenţei naţionale, după ce Uniunea Sovietică a ocupat statele baltice în 1940. Alţi 23.000 de letoni au luptat alături de germani ca soldaţi auxiliari ai Wermachtului. După ce armatele europene, conduse de cel de al Treilea Reich, au invadat gigantul comunist, soldaţii Axei au fost primiţi ca eliberatori de letoni. Cu puţin timp înainte de a ajunge trupele germane în Letonia, peste 15.000 de cetăţeni au fost deportaţi în Siberia din ordinul lui Stalin.
Unitatea Waffen SS a fost creată în 1943 şi a suferit pierderi grele în luptele contra Armatei Roşii, aproximativ o treime dintre combatanţii letoni pierzându-şi viaţa pe frontul de est. Dârzenia lor nu a putut împiedica reocuparea ţării de către sovietici în 1944, ţara rămânând sub autoritatea Moscovei până în 1991, când şi-a recăpătat independenţa. Letonia este membră a Uniunii Europene din 2004

teodorapetrescu.blogspot.com