08:04 31/08/2008
haaretz.co.il
  הסגיר יהודים לנאצים וחמק מעונש
מאת אסף אוני
 
 

אזרח ליטאי שהורשע בשיתוף פעולה עם הנאצים וברדיפת יהודים במלחמת העולם השנייה חי בשלווה בעיירה קטנה בגרמניה - כך עולה מבדיקת "הארץ". אלגימנטס דאילידה, שהסגיר יהודים שניסו להימלט מגטו וילנה לכוחות הגרמניים, מתגורר כבר ארבע שנים בעיירה קירכברג שבמדינת המחוז סקסוניה, מאז שברח מארה"ב כדי להתחמק ממעצר שנועד לגרשו.

דאילידה ממוקם במקום התשיעי ברשימת הפושעים הנאצים המבוקשים ביותר של מכון ויזנטל בירושלים. בחודש שעבר פסק בית משפט גבוה בליטא, כי אף שנמצא אשם בפשעי מלחמה, לא יישלח דאילידה לכלא, בין השאר בשל מצבו הבריאותי. למרות זאת, כתב "הארץ" ראה אותו בשבוע שעבר מסתובב ברחובות העיירה ונושא מצרכים לדירתו, בה הוא חי עם אשתו.

דאילידה, בן 87, מתגורר בטורשטראסה 13, בלב העיירה. שמו מתנוסס על תיבת הדואר והאינטרקום של הבניין, שנמצא מול בית העירייה של קירכברג, עיר בת כ-7,000 תושבים במזרח גרמניה. הוא ברח לכאן ב-2004, לאחר שחי יותר מ-50 שנים בארה"ב.

אזרחותו האמריקאית נשללה בשנות ה-90, כשהתגלה שהסתיר את עברו ושיקר במסמכי ההגירה, וארה"ב פעלה לגירושו יותר מעשור. לאשתו, גרמנייה במקור אותה פגש ב-1945 לאחר שברח מליטא, יש קרובי משפחה בעיירה.

ב-2005, כשנה לאחר שהשתקע בגרמניה, נפתח נגד דאילידה משפט בליטא בחשד לביצוע

פשעי מלחמה במלחמת העולם השנייה, אז שירת כשוטר במשטרה הליטאית ששיתפה פעולה עם הנאצים (סאוגומס). בתום המשפט קבע בית משפט בווילנה שדאילידה אשם ב"רדיפה עקבית של יהודים, במסגרת התוכנית הגרמנית להשמדתם בליטא הכבושה".

ההרשעה התבססה על מסמכים ועדויות שהצביעו על לילה אחד באוקטובר 1941, אז עצר דאילידה עשרה יהודים שניסו להימלט מהגטו, ובמקרה אחר בו עצר שני יהודים פולנים. ניתן להניח שהיהודים שעצר נרצחו כמו 94% מהקהילה היהודית של ליטא, שמנתה כ-220 אלף לפני המלחמה.

שמו של דאילידה נחשף במסמכים שנמצאו בארכיונים של ליטא, שנפתחו אחרי שהמדינה הבלטית זכתה בעצמאות. בית המשפט הליטאי דחה את טענותיו של דאילידה שהוא חף מפשע, וקבע ששיקר בעדותו. למרות זאת, נמנע בית המשפט מלגזור עליו מאסר כפי שמתיר החוק בגלל "מצב בריאותו". ערעור שהגישה התביעה הליטאית נדחה בחודש שעבר.

ביום רביעי האחרון פתח דאילידה את דלת דירתו, והזמין את כתב "הארץ" להיכנס. אשתו של דאילידה, חולת אלצהיימר וסרטן, שהטיפול בה הוא אחת הסיבות לכך שדאילידה נשאר חופשי, שכבה בחדר השינה, משתעלת בחוזקה. דאילידה סיפר שהוא מאכיל אותה בעזרת צינורית.

בפגישה, שנמשכה כשעה, הפגין דאילידה זיכרון מצוין לפרטים. על קירות הבית החשוך תלויות תמונות של משפחתו של דאילידה בארה"ב (שני בניו חיים שם) ושל בני הזוג בקליוולנד ובפלורידה, שם חיו עד 2004. על הספה מונחים מספר רב של ספרי עזרה עצמית, בהם "שלוש דקות לחיים בלי כאבים", עיתון יומי ומילונים.

דאילידה חזר על גרסתו לפיה הוא חף מפשע. לדבריו, המסמכים שהוצגו נגדו מבוססים על טעות ברישום מאוקטובר 1941 של אחד מעמיתיו ובמקרה האחר, חתם על פקודת מעצר בעבור שוטר שלא ידע קרוא וכתוב.

הוא סיפר כיצד ברח לגרמניה ב-2004. "לקחתי את מכוניתי (בארה"ב), ארזתי כמה דברים וברחתי מהבית. ישנתי במוטלים והשתמשתי בכרטיסי טלפון. כומר מקליוולנד יצר קשר עם כומר מטורונטו, שהסכים להלין אותי. לא השתמשתי בכרטיסי אשראי, הודעתי שהבית שלנו עומד למכירה והצלחתי לעבור את הגבול לקנדה עם הדרכון הליטאי שלי. אשתי פגשה אותי בטורונטו, ומשם טסנו לפרנקפורט, לקחנו רכבת לצוויקאו והגענו לקירכברג".

דאילידה מגלה כי אף שבית המשפט הליטאי הכריז כי יוקם צוות רפואי שיבדוק מחדש את מצבו הרפואי לאחר ההרשעה, הוא מעולם לא נבדק על ידו. "בשנה שעברה עורך הדין שלי בליטא (אלגרידס מטואיצה, א"א) קיבל מכתב בו דורש בית המשפט שאבוא לליטא לבדיקות רפואיות. הם ציינו כי עלות הנסיעה כ-500 יורו. השבנו שאין לנו את סכום הכסף - והם ויתרו על הבדיקה". נראה כי כל המידע על מצבו הבריאותי נובע מכמה בדיקות שעבר בהמלצת עורך דינו במהלך המשפט ב-2005.

"כמובן שרציתי לצאת זכאי במשפט, אבל בכל מקרה - אף אחד לא רוצה ללכת לכלא", הוא אומר. לדבריו, הוא סובל מכאבי גב כרוניים, דלקת פרקים, ונוטל כדורים להורדת לחץ דם.

בני הזוג חיים מפנסיה גרמנית של כ-300 יורו בחודש שאשתו זכאית לה, ושאריות רווחים ממכירת ביתם בארה"ב. הפנסיה האמריקאית של דאילידה הופסקה בידי הרשויות בארה"ב.

לגבי השאלה מדוע משתף פעולה מורשע עם הנאצים יכול לגור בגרמניה, השיב עו"ד גרמני המומחה לנושאי הגירה, כי לפני אמנת ניס של האיחוד האירופי יכול כל אדם - אפילו אם הורשע - לבחור היכן לגור ברחבי האיחוד. האמנה קובעת כי גרמניה יכולה לגרש אזרח של האיחוד האירופי רק אם הוא גורם "נזק משמעותי" לציבור. ככל הנראה, מקרה דאילידה אינו עומד בקריטריונים הללו.

נראה כי השכנים הקרובים מכירים את סיפורו של דאילידה, מאז שעיתון מקומי פירסם תמונה של הבית תחת הכיתוב "פושע מלחמה בקירכברג" לפני כחצי שנה. בעלת חנות בבניין הסמוך אומרת שהזדעזעה כששמעה, אבל לאחר שביררה את הפרטים היא נרגעה. "הוא לא ירה באף אחד, נכון?", היא שואלת, "אז הוא שיתף פעולה, אז מה. כולם שיתפו פעולה בתקופה ההיא".

ראש העיירה, וולפגנג בכר, אמר כי מעולם לא שמע על המקרה, והבטיח לבדוק אם ניתן לסיים את חוזה השכירות של דאילידה, הרשום על שם אשתו. "אני אדאג שהוא יעוף מהעיירה", הוא אמר. כשנשאל אם יתחשב במצבה של אשתו, אמר בכר כי "זוהי חובתי כראש עיר, לדאוג שהוא לא ימצא מקום בעיר הזו".

תגובות

מכון ויזנטל: "שערורייה שמוכיחה כישלון ליטא להתמודד עם עברה"

ברלין. "ההימנעות של בית המשפט הליטאי מלגזור על אלגימנטס דאילידה מאסר, והחשיפה כי הם מעולם לא בדקו מחדש את מצבו הרפואי הן שערורייתיות, ומהוות עדות לדרך שבה ממשלת ליטא מסרבת להתמודד עם העבר", אמר בסוף השבוע אפרים זורוף, ראש מכון ויזנטל בירושלים, בתגובה לגילויים. זורוף, שפעל בעקביות כדי להעמיד את דאילידה לדין בארה"ב ואחר כך בליטא, אמר כי הפרשה הנוכחית היא "דוגמה קלאסית לדרך שבה חוסר רצון פוליטי להתמודד עם פשעי העבר, ביחד עם נסיבות מקלות שנובעות מגיל מבוגר מעניקים הקלה לפושעים נאציים".

סוגיית המעורבות של עשרות אלפי ליטאים, בהכוונה גרמנית, בהשמדתה האכזרית של הקהילה היהודית במדינה נשארה במידה רבה טאבו במדינה הבלטית. השמדת היהודים במדינה מושווית תדיר לרצח והגליית האליטות הליטאיות על ידי הכוחות הסובייטים ב-1940. למרות שמספר פושעים ששיתפו פעולה עם הנאצים הועמדו לדין, אף אחד מהם לא ישב בכלא. לדברי זורוף, הדבר תורם להתגברות האנטישמיות במדינה, ולמתן לגיטימציה להשוואת שואת היהודים לרצח הליטאים על ידי הסובייטים.

ליטא פתחה בשנים האחרונות בחקירה של כמה פרטיזנים יהודיים, בהם יו"ר יד ושם לשעבר יצחק ארד, בחשד לביצוע פשעי מלחמה בעת מאבקם בנאצים. נשיא ליטא הודיע לפני כשבועיים כי החקירה תיסגר.

דוברת בית המשפט הליטאי אמרה בתגובה כי "ועדה רפואית שהתכנסה במשך שנתיים קבעה כי מצבו הבריאותי של דאילידה לא מאפשר לכלוא אותו". לדבריה, עליה עדיין לברר אם אכן נמנע בית המשפט מבדיקה חוזרת של מצבו הבריאותי. עד לסגירת הגיליון לא התקבלו תוצאות הבירור.

המקרה הקודם

פושע נאצי בילה בבתי קפה

לפני כחודשיים וחצי פורסם בכלי התקשורת כי קצין משטרה קרואטי, החשוד במעורבות בשליחת מאות יהודים, סרבים וצוענים למחנות ריכוז במלחמת העולם השנייה, חי בשלווה בעיר האוסטרית קלאגנפורט. העיתון הבריטי "סאן" פירסם תמונות של מילווי אשנר מסתובב עם אשתו ברחובות, לוגם יין ויושב בבתי קפה.

זאת, בעוד אוסטריה טוענת שאשנר, בן 95, אינו כשיר לעמוד לדין בשל מצב בריאותו וכי הוא לקה בשיטיון. מרכז שמעון ויזנטל הגיב כי הוא מקווה שבעקבות החשיפה תשנה אוסטריה את עמדתה ותסכים להסגירו לקרואטיה.

haaretz.co.il