Sedinta Senatului din
22 septembrie 2003
 
  Dezbateri parlamentare  
 

Declaratii politice rostite de domnii senatori:
Gheorghe Buzatu
Domnul Nicolae Vacaroiu:
................................................
Permiteti-mi sa dau cuvântul domnului senator Gheorghe Buzatu, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare.

Domnul Gheorghe Buzatu:

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

Daca ne amintim bine, exact în urma cu 10 zile ne-a vizitat la Bucuresti domnul Efraim Zuroff, director al Centrului "Simon Wiesenthal" din Viena, centru devenit faimos în întreaga lume pentru eforturile sale în capturarea nazistilor dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial.
Asa cum am înteles din relatarile presei scrise ori din materialele difuzate de agentiile "Rompres" si "Mediafax", domnul Zuroff, în declaratiile facute sau în interviul acordat "Rompres" la 13 septembrie, s-a referit, în urma unor contacte oficiale si neoficiale, inclusiv dupa o întâlnire cu procurorul general al României, la extinderea concomitenta în România, Polonia si Austria a operatiunii numite "Ultima sansa", declansata anul trecut în "arile Baltice si vizând prinderea criminalilor de razboi nazisti. Nu peste mult timp, în maximum doua luni, mai precis, operatiunea va mai cuprinde Germania, Ucraina, Belarus si Ungaria.
Î n cadrul respectiv, a anuntat directorul centrului din Viena, s-a instituit un premiu sau mai multe premii, în valoare de câte 10.000 dolari, oferite tuturor persoanelor care prin informatiile furnizate vor conduce la descoperirea, anchetarea, judecarea si pedepsirea indivizilor dovediti drept criminali de razboi prin faptul implicarii lor nemijlocite la holocaust.
Relevam ca, în context, domnul Zuroff, de profesie istoric, s-a ocupat în chip special de maresalul Antonescu, despre care a precizat, citez: "Orice încercare de a-l disculpa este o minciuna, un lucru neadevarat".

Totodata, el si-a îngaduit a largi nebanuit aria holocaustului în România ocupata de nazisti, în care a inclus fara reticenta "ara noastra, cum am spus, cu un numar de peste 420.000 de victime. De asemenea, oaspetele nu a dovedit retinere în a-i admonesta pe presedintele Ion Iliescu sau pe premierul Adrian Nastase pentru declaratiile lor recente si bine cunoscute, dar nuantate, pe tema holocaustului hitlerist, în general.

Domnule presedinte,

Onorati colegi,

Dupa cum constatati, nu ma grabesc sa fiu de acord cu domnul Zuroff. Nimic nu-mi îngaduie acest lucru, mai cu seama specialitatea mea, aceeasi cu a înaltului oaspete, si realitatile ce mi-au devenit apropiate, din România anilor 1940-1944. Însa sunt convins ca asupra unui punct putem cadea de acord. În mod precis am în vedere faptul ca criminalii de razboi dovediti si ale caror responsabilitati sunt stabilite cu obiectivitate si precizie de catre instante competente si recunoscute ca atare trebuie sa fie judecati si condamnati. De aici încolo însa intervine un dar, care, din nou, ma separa de domnul Zuroff.

Î n primul rând, nu trebuie promovat în continuare asanumitul si prea uzualul dublu standard. Conchidem, asadar, ca nu numai criminalii de razboi nazisti ar urma sa fie judecati si pedepsiti, ci toti cei descoperiti culpabili pentru genocid si crime de razboi. Aceasta întrucât toata omenirea este direct interesata sa se previna nu doar o parte a raului, ci întreg raul. Sub nici un pretext trecutul, ma refer la epoca celui de Al Doilea Razboi Mondial, nu mai trebuie sa se repete. Sa avem în vedere, prin urmare, trecutul în ansamblu, iar nicidecum doar un segment al sau. Umanitatea, precum si pacea, în formula celebra, consacrata de Nicolae Titulescu, a fost si ramâne indivizibila.

Domnule presedinte,

Stimati colegi,

Discutiile angajate fiind extrem de interesante, cred ca se mai impune un punct de vedere. Nu trebuie sa cercetam o vasta biblioteca pentru a ajunge la aceasta concluzie exprimata într-un dicton universal, si anume ca moartea a fost si a devenit cea mai democratica institutie de pe pamânt, în fata ei toti indivizii au fost si sunt absolut egali. În acest sens, nu au existat si nu exista morti importanti si neimportanti, superiori si inferiori, dupa cum nu exista nici victime ale "Secolului crimelor", al XX-lea, de gradul zero ori de gradul al saselea, al saptelea.

Iata de ce, vizavi de oferta domnului Efraim Zuroff, se impune, sunt convins, a fi lansata o contrapropunere pentru numai 1.000 ori 100 de dolari, depinde de saracia fiecaruia dintre noi, care sa aiba în vedere strângerea de date, capturarea, judecarea si condamnarea tuturor celor dovediti vinovati de crime de leznatiune. Îi am în vedere, de ce sa va ascund, pe toti cei care, în anii '40 - '50 au actionat ca brute cu chip uman, sau s-au remarcat în etapa comunizarii fortate a României, fiind mult prea bine cunoscuti de acum din cartile de istorie sau din documentele pastrate în arhive. Din volumele tiparite de istorici precum Marius Oprea, Mihai Pelin si altii, precum si din cercetarile proprii în arhivele straine, va rog sa-mi îngaduiti a-i mentiona dintr-o lunga lista posibila, deocamdata, pe urmatorii:

- Misu Dulgheru sau Dulbelgher, nascut în anul 1909 la Tecuci, angajat în Ministerul de Interne în 1945, apoi trecut la Serviciul Special de Informatii. Dupa crearea Securitatii, în 1948, timp de 4 ani, deci '48 - '52, a fost seful Sectiei anchete penale, în care pozitie a instrumentat cazul Lucretiu Patrascanu, condamnat, cum se stie, la moarte si executat în aprilie 1954. La începutul anilor '80 Dulgheru si familia au emigrat în Israel.

- Un alt nume: Ludovic Weiss, nascut în 1912, a lucrat în Siguranta între anii 1946 - 1948, iar ulterior în Securitate, 1948 - 1960, fie ca sef al Serviciului Judetean Satu Mare, fie în cadrul Directiei anchete penale, care i-a încredintat loturile "Canal" si "Lucretiu Patrascanu". Pentru finalizarea ultimului caz, Patrascanu, Weiss a primit Ordinul "Steaua Republicii Populare Române" Clasa a IV-a, iar în anii '80 a emigrat în Israel.

Detinem si o descriere a criminalului. Citez: "Un individ mic de statura, cu ochii bulbucati, fata descarnata, avea o mica cocoasa în spate si privirea sasie, plina de ura.

Fuma tigara de la tigara". În august 1949 el a împuscat 4 tarani din comuna Odoreu: Andrei Pop, Chira Gheza, Biro Andrei si Gyula Alexandru.

- Alt caz, Iosif Sraier, nascut în 1902, la Vaslui, devenit agent al Sigurantei înainte de 1944, iar imediat dupa 23 august s-a convertit în jurist al P.C.R.-ului, apoi în secretar al Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea Anei Pauker. A plecat în Occident, unde i s-au pierdut urmele.

- Stefan Koller, nascut în 1916, la Huedin, locotenentcolonel de securitate, participant la razboiul civil din Spania. A functionat din 1952 în Ministerul Afacerilor Interne, în Directia generala a lagarelor, iar între 1954-1957 a fost comandant al închisorii de la Aiud, apoi al Vacarestilor. A plecat din România la interventia unei înalte oficialitati din Statele Unite.

Domnule presedinte,

Doamnelor si domnilor senatori,

Î nchei aici, deocamdata. V-am prezentat numai câteva argumente si persoane, si îndemnuri pentru a sublinia ca justitia trebuie sa-si spuna cuvântul, indiferent de tara, de nationalitate, de ideologie, de sentimente si de interese care, acestea din urma, mai ales, pot fi decisive si presante, dar niciodata nu înalta cu ceva deasupra, contra lumii, dreptul si dreptatea, pur si simplu pentru motivul ca acestora nu li se pot afla substitute, dupa cum nici motivatii sau constructii umaniste, ideologice si cu atât mai putin stiintifice.
Va multumesc pentru atentie. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Vacaroiu:

Va multumesc, domnule senator.

Stimati colegi, avem doua posibilitati de a proceda: sa dau cuvântul în continuare, cu conditia ca cel care ia cuvântul sa nu se supere ca întrerupem la un moment dat, continuând dupa aceea, sau sa facem o pauza de 3-4 minute.

Din sala:

Pauza!

Domnul Nicolae Vacaroiu:

Deci rugamintea este sa ramâneti în sala. Facem o pauza de 3-4 minute, dupa care vom continua cu declaratiile politice pâna epuizam lista cu cei înscrisi astazi la cuvânt.


Camera Deputatilor