February 4, 2005 Cotidianul
 
Vinatorii de recompense produc primele dosare ale nazistilor

 
 

Autor: Mirela Corlatan

Douazeci de romani risca sa fie judecati drept criminali de razboi, gratie campaniei initiate de Centrul „Simon Wiesenthal“ din Israel, prin care s-a pus un premiu de 10.000 de euro pentru fiecare criminal identificat.

Zeci de telefoane, scrisori, e-mail-uri sau faxuri au fost primite in Israel de la demararea campaniei, in primavara anului trecut. Fie ca sint supravietuitori ai Holocaustului, fie rude sau cunoscuti ai acestora, cei care au contactat Centrul „Simon Wiesenthal“ au oferit informatii despre categorii foarte diverse de persoane ce ar putea fi judecate in calitate de criminali de razboi. „Nu cunosc numarul exact de mesaje, dar estimez ca au fost in jur de 100 sau poate putin mai mult, iar informatiile priveau tot felul de persoane, de la militari, politisti si pina la legionari“, spune Efraim Zuroff, directorul Centrului.
Cele mai multe denunturi, de la Bucuresti si Iasi

Douazeci dintre cei denuntati in cadrul campaniei pot avea „sansa“ sa fie judecati pentru faptele comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial, chiar daca acum au cel putin 80 de ani. „Intentionam sa remitem autoritatilor romane numele citorva suspecti, luna viitoare. Voi prezenta rezultatele campaniei procurorului general al Romaniei si voi cere ca acele cazuri descoperite de noi sa fie investigate cit mai repede posibil“, sustine Efraim Zuroff. Potrivit afirmatiilor acestuia, fiecare informatie primita a fost deja verificata, iar cele mai consistente au fost investigate in profunzime. „Zonele de unde au provenit cele mai multe telefoane au fost Bucuresti si Iasi, lucru care nu ne-a surprins, de vreme ce ne-am concentrat eforturile in special in aceste zone“, mai spune Efraim Zuroff. Numele suspectilor sint tinute secrete, pina la verificarea de catre autoritati a informatiilor.

Cei 10.000 de euro vin dupa proces

Dincolo de dorinta de a-i pedepsi pe criminalii de razboi, indiferent de virsta inaintata pe care o au, si de a razbuna evreii ucisi in timpul Holocaustului, cei care au sunat pentru denunturi la Centrul „Wiesenthal“ au avut ca miza cistigarea a 10.000 de dolari. Recompensa pusa in joc de initiatori va fi ridicata insa abia in momentul condamnarii sau cel putin al judecarii suspectului respectiv. Potrivit lui Zuroff, pina acum s-a acordat deja o recompensa partiala in Croatia, in valoare de 5.000 de dolari, campania desfasurindu-se si in Lituania, Polonia, Germania, Ungaria si Austria.

668 de criminali de razboi condamnati in Romania

Potrivit Comisiei Internationale de Studiere a Holocaustului din Romania, care in urma cu doua luni si-a prezentat la Cotroceni raportul de activitate, numarul evreilor romani si ucraineni omoriti in Romania si in teritoriile aflate la acea vreme sub controlul sau se ridica pina la 380.000, cel putin 15.000 de evrei din Regat fiind ucisi doar in pogromul de la Iasi din 1941. Raportat la numarul victimelor, cel al persoanelor care au apucat sa plateasca pentru crime este considerat insignifiant. Procesele s-au desfasurat imediat dupa razboi, in cadrul Tribunalelor Poporului de la Bucuresti si Cluj, desfiintate in 1946. Acuzatorii publici din aceste tribunale au examinat 2.700 de cazuri de suspecti, negasind insa dovezi suficiente decit pentru jumatate.

Ii asteapta detentia pe viata

Daca pentru suspectii identificati prin campania „Ultima sansa“ se va incepe urmarirea penala, ei risca detentia pe viata. „Infractiunile carora le corespund asemenea fapte nu sint prescriptibile, adica indiferent cit a trecut de atunci, ei vor fi pedepsiti“, spune juristul Sever Voinescu, de la Institutul de Politici Publice. Chiar daca s-ar demonstra ca acuzatii au avut doar o tentativa de a comite infractiunile catalogate drept „crime contra umanitatii“, pedeapsa minima este de 15 ani. Oricum, la virsta pe care o au potentialii criminali, acestia au sanse maxime sa moara in inchisoare.

URL: http://www.cotidianul.ro/index.php?a=2766&shift=1