Marti 27 apr 2010 adevarul.ro
Câti criminali de razboi mai traiesc în România
Vlad Nichita

Doar patru dintre ei au fost dati pe mâna procurorilor, care nu i-au pus sub acuzare. Directorul biroului din Ierusalim al Centrului „Simon Wiesenthal“, Efraim Zuroff, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevarul“.

A lasat România în spate antisemitismul? Ne-am spalat pacatele?

România, ca toate celelalte tari post-comuniste din Europa de Est, mai este putin antisemita. Acesta este rezultatul traditiilor antisemite de sute de ani si a problemelor legate de Holocaust - acuzarea criminalilor si restituirea bunurilor furate. Problema nu este, în prezent, extrema sau acuta, dar trebuie monitorizata cu atentie si investit mai mult efort în educatie pentru a combate asemenea prejudecati.

Potrivit cercetarilor lui Peter Weber, dupa Al Doilea Razboi Mondial au avut loc destul de multe procese prin care ofiteri români implicati în uciderea evreilor au fost condamnati si pedepsiti. Problema este ca autoritatile române nu au mai investigat nimic dupa tranzitia la democratie.

De ce credeti ca nu se mai face nimic în acest sens?

Ca si în celelalte tari post-comuniste, sentimentul este ca vinovatii au fost judecati si pedepsiti de comunisti imediat dupa razboi si nu mai doreste nimeni sa aduca în fata judecatorului localnici care au comis crimele Holocaustului.

Cine a provocat crimele din România? Germania sau politica locala?

Fara regimul nazist, care a fost sustinut de asa de multi germani si austrieci, Holocaustul nu ar fi avut loc nicaieri. Totusi, Holocausturile din România si din Ungaria poarta amprentele regimurilor Antonescu si Horthy si a populatiei locale.

Cine este cel mai vinovat pentru crimele împotriva evreilor din România?

Românii responsabili pentru crimele în masa împotriva evreilor (din România sau din alte tari, precum Ucraina) sunt membri ai regimului Antonescu care s-au ocupat direct de aceasta chestiune, ai Garzii de Fier, dar si soldatii obisnuiti care au înfaptuit aceste crime.

Au trecut aproape sapte ani de când ati lansat în România Operatiunea Ultima Sansa, care are ca scop pedepsirea criminalilor de razboi nazisti ramasi în viata. Ce ati descoperit pâna acum?

Pâna în vara lui 2005, am primit 18 nume de suspecti, pe care i-am investigat cu atentie. Rezultatele cercetarilor ne-au aratat ca doar patru dintre aceste persoane merita sa fie investigate mai atent si i le-am transmis procurorului-general din acea vreme, Ilie Botos.

Acesta a ajuns la concluzia ca niciuna dintre aceste persoane nu merita sa fie pusa sub acuzare. Numele sunt secrete din moment ce vina lor nu a fost dovedita.

Ce crime au comis, potrivit informatiilor primite, cei patru români pe care i-ati luat în vizor?

Unul dintre ei a participat personal la ucirea evreilor din Dorohoi si Iasi. Al doilea a participat la uciderea evreilor din Odessa în timp ce servea în Armata Româna. A ajutat personal la arderea de vii a unora dintre victime. Al treilea a participat la pogromuri ca legionar, iar al patrulea a jucat un rol activ în revolta Gardei de Fier, în timpul careia mai multe pogromuri împotriva evreilor au fost executate.

Considerati ca proiectul a avut succes sau a fost un esec în România?

În ceea ce priveste aducerea criminalilor de razboi nazisti din România în fata judecatorului si pedepsirea lor, nu am avut succes, dar i-am facut pe români mai constienti despre rolul colaboratorilor români în crimele naziste. O alta parte a proiectului nostru a reprezentat-o expozitia mobila despre istoria Holocaustului, care a fost expusa timp de mai multe luni la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Câte mesaje cu informatii ati primit din România?

Nu stiu exact numarul, dar estimez în jur de 150 de persoane, prin telefon si prin posta.

Ati acordat vreo recompensa de 10.000 de dolari pentru informatii în România sau în celelalte tari unde este activa Operatiunea Ultima Sansa?

Nicio recompensa nu a fost acordata în România deoarece nimeni nu a fost adus în fata justitiei. O jumatate de recompensa a fost data în Croatia tânarului cercetator Alen Budaj, care l-a descoperit pe Milivoj Asner, fostul sef al politiei din orasul Pozega, care a deportat sute de sârbi, evrei si tigani.

Câti criminali de razboi nazisti credeti ca mai traiesc în România?

Nimeni nu stie cu exactitate. Estimez ca în jur de câteva sute.

Colaborati cu procurorul-general Codruta Kovesi?

Nu am avut niciun contact cu ea din moment ce nu am mai descoperit alti suspecti în perioada de când a devenit procuror-general. Alte eforturi nu mai putem face în România deoarece am ramas fara fonduri.

Cum a fost colaborarea cu procurorul-general Ilie Botos? V-a pus cumva bete în roate?

Este greu sa apreciem nivelul de cooperare deoarece nu avem detalii exacte despre cum a desfasurat investigatiile. Impresia mea este ca cel putin unul dintre cele patru cazuri pe care i le-am trimis ar fi trebuit sa ajunga în instanta. Persoana respectiva a murit între timp.

Câti nazisti ati descoperit în toata lumea?

Am dat de urma a aproximativ 2.900 de suspecti. Numele lor au fost înaintate procurorilor din peste 20 de tari.

Cine dintre acestia a fost cel mai rau?

Dinko Sakic, unul dintre comandantii de la Jasenovac, cel mai groaznic lagar de concentrare din Balcani. Aici, Ustasha (fascistii croati) au ucis cel putin 90.000 de civili. Sakic a fost descoperit în Argentina. Cu ajutorul meu, el a fost extradat în Croatia. A fost judecat la Zagreb si a primit, în octombrie 1999, pedeapsa maxima de 20 de ani de închisoare. A murit dupa gratii în 2008.

Cine este Efraim Zuroff

S-a nascut în New York, la 5 august 1948, si a crescut în Brooklyn. A studiat istorie la Yeshiva University din New York înainte sa se mute în Israel, unde a terminat un masterat despre Holocaust la Hebrew University. În 1978 a devenit primul director al Centrului Simon Wiesenthal din Los Angeles. S-a întors în Israel în 1980, unde a colaborat cu Departamentul de Justitie al SUA pentru a pregati dosarele de acuzare împotriva criminalilor nazisti care locuiau în Statele Unite. În 1986, a revenit la Centrul Simon Wiesenthal.

A fost propus de presedintele Serbiei Boris Tadic la premiul Nobel pentru Pace, în 2008. În prezent, Zuroff este directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal. Locuieste în orasul israelian Efrat, cu sotia sa Elisheva. Au patru copii si sase nepoti.

Vânati, desi ar putea fi morti

Alois Brunner

Colaborator-cheie al lui Adolf Eichmann, „Arhitectul Holocaustului", Brunner este cel mai important nazist nepedepsit care ar putea fi înca în viata. Este responsabil pentru deportarea de evrei din Austria (47.000), Grecia (44.000), Franta (23.500) si Slovacia (14.000) în lagarele naziste. Nascut în 1912 si vazut ultima oara în 2001, în Siria, sansele ca el sa mai traiasca sunt foarte mici.

Aribert Heim

Poreclit „Doctorul Moarte", Heim a fost doctor în lagarele de concentrare Sachsenhausen (1940), Buchenwald (1941) si Mauthausen (1941). Este acuzat ca a torturat si a ucis numerosi prizonieri, prin tot felul de metode. Unele informatii de anul trecut spun ca a murit în Cairo, în 1992, dar faptul ca nu exista niciun cadavru de examinat ridica întrebari în legatura cu veridicitatea acestui lucru.

Cei mai cautati criminali nazisti în viata

Top 10

1.Doctorul Sandor Kepiro, 95 de ani. A servit în Serbia în timpul razboiului, unde a participat la un masacru de la Novi Sad, în 1942. Kepiro a fost condamnat la 10 ani de închisoare în 1944, dar a fost eliberat de regimul fascist din Ungaria si a fugit în Argentina. Doi ani mai târziu a fost condamnat în absenta pentru crimele sale de catre guvernul comunist. Centrul Simon Wiesenthal pretinde ca acesta s-a întors în Ungaria în 1996 si unde se ascunde si în prezent.

2. Milivoj Asner, 96 de ani. Un sef de politie croat, care a colaborat cu nazistii. A trimis sute de evrei, tigani si sârbi în lagarele de concentrare. Pâna în 1942, întreaga comunitate de evrei din orasul lui Asner, Pozega, a disparut. Dupa razboi, Asner s-a mutat în Austria, unde a primit cetatenie. Austria a refuzat Croatiei extradarea lui Asner.

3. Samuel Kunz, 89 de ani.Traieste în Germania si este acuzat ca a servit în lagarul de exterminare de la Belzec, în Polonia ocupata, unde 500.000 de evrei au fost gazati. Kunz a participat la uciderea a 434.000 de persoane în timpul cât a servit acolo, ca gardian.

4. Adolf Storms, 90 de ani. Fost ofiter SS, este acuzat pentru uciderea a 58 de evrei în martie 1945, în satul austriac Deutsche Schuetzen. Si-a obligat victimele sa îngenuncheze pe marginea unei gropi comune si le-a împuscat.

5. Klaas Carl Faber, 88 de ani. Este un olandez care a lucrat în serviciile secrete din cadrul SS. A fost condamnat la moarte în Olanda pentru uciderea prizonierilor din închisoarea Westerbork.

6. Karoly (Charles) Zentai, 98 de ani. Traieste în prezent în Australia. Se lupta sa nu fie extradat la Budapesta, unde este acuzat de omorârea mai multor evrei în 1944.

7. Soeren Kam, 98 de ani.Este responsabil pentru moartea unui jurnalist danez. Este un apropiat al fiicei lui Heinrich Himmler (seful SS), Gudrun Burwitz, si al retelei „Ajutor tacut", care are ca scop ajutorarea fostilor SS-isti.

8. Peter Egner, 98 de ani. Este suspectat ca a fost membru al unitatilor mobile de ucigasi care operau în Belgradul ocupat. Centrul Simon Wiesenthal crede ca acesta are legatura cu moartea a 17.444 de evrei, tigani si comunisti. Traieste în America din anii 1950 si se lupta sa nu fie extradat în Serbia.

9. Algimantas Dailide, 98 de ani. A fost extradat din America în Lituania pentru crimele sale împotriva evreilor lituanieni. A scapat de închisoare pe motiv ca este prea bolnav.

10. Mikhail Gorschkow, 96 de ani. Un fost oficial Gestapo (politia secreta oficiala a Germaniei Naziste) în Estonia, este acuzat ca a participat la uciderea a 3.000 de evrei în Rusia. Estonia investigheaza activitatile sale din timpul razboiului fara sa precizeze unde se afla în prezent.

Holocaustul românesc

Potrivit Centrului Simon Wiesenthal, 280.000 de evrei au fost omorâti în Holocaustul din România, aproape jumatate din totalul populatiei evreiesti. Dintre cele noua tari unde evreii au fost ucisi în masa, România se afla pe locul trei la numarul de crime. Doar în Polonia (3 milioane) si în Ungaria (564.500) au fost ucise mai multe persoane. Dupa România urmeaza Lituania (212.000 de evrei ucisi), Germania (140.000), Letonia (67.000), Austria (65.000), Croatia (30.000) si Estonia (990).

adevarul.ro