March 24, 2004  
 
  Comunicat de presă "Ultima şansă" 23 martie 2004
Ultima şansă de a judeca criminalii din perioada Holocaustului
 
 

Incepând cu data de 23 martie, Centrul Simon Wiesenthal din Israel lansează în România campania "Ultima şansă", dezvoltată deja la nivel european, care are ca scop identificarea criminalilor de război nazişti şi a colaboratorilor lor din perioada celui de-al doilea război mondial. In cadrul acestei campanii, orice informaţie care conduce la depistarea, aducerea în instanţă, condamnarea şi pedepsirea celor vinovaţi de crime va fi răsplătită cu 10000$.

Numărul evreilor ucişi în România se ridică la 420000 de persoane, după cum susţine directorul Centrului Simon Wiesenthal, dr. Efraim Zuroff. El afirmă că mai mulţi români au fost implicaţi în desfăşurarea Holocaustului din timpul celui de-al doilea război mondial, atât în interiorul graniţelor României, cât gi în afara lor. Doar în laşi se estimează că au fost ucişi între 9000 şi 12000 de evrei în cel mai mare pogrom din ţara noastră, în perioada 28 iunie - 6 iulie 1941.

"Trecerea timpului nu diminuează cu nimic responsabilitatea celui vinovat. Cei care au comis crime sunt vinovaţi, iar dacă au scăpat până acum nu înseamnă că sunt inocenţi sau că nu ar trebui aduşi în faţa justiţiei" a declarat dr. Efraim Zuroff la venirea sa în România. Campania işi propune să folosească ultima şansă de a demasca criminalii de război cât timp aceştia mai sunt în viaţă, să reabiliteze adevărul istoric şi să conştientizeze asupra tragismului său. "Lansăm un nou îndemn de a scoate la iveală orice informaţie despre criminalii nazişti care s-au sustras justiţiei, oriunde s-ar ascunde ei în lume". Până în momentul de faţă, nici o anchetă officială nu a fost demarată în România pentru identificarea celor care au participat la Holocaust.

Persoanele care deţin informaţii despre criminalii de război pot apela o linie telefonică gratuită (0800 800 125) sau pot scrie direct pe adresa Centrului Simon Wiesenthal: str. Mendele nr. l, Ierusalim 92147, Israel. Informaţiile obţinute vor fi colectate şi analizate de Centrul Simon Wiesenthal şi comunitatea evreilor din România, iar cele care se vor dovedi veridice vor fi comunicate Procurorului General, care a asigurat iniţiatorii proiectului de întreaga sa susţinere.

Campania "Ultima şansă" va avea pentru început un caracter local, desfaşurându-se doar în perimetrul judeţului Iaşi, urmând să se extindă la nivel naţional. Mesajul campaniei va fi comunicat publicului larg prin machete în presa locală, afişaj stradal, spoturi radio şi spoturi TV.

Proiectul "Ultima şansă" a fost derulat cu succes şi în alte ţări europene. În primă fază, programul a fost lansat în Estonia, Lituania şi Letonia. Au fost identificaţi 258 de suspecţi şi o listă care conţinea 72 de nume a fost înaintată procuraturii. În momentul de faţă sunt în desfăşurare 8 procese. Dr. Zuroff a subliniat succesul campaniilor; "Cantitatea şi calitatea informaţiilor colectate în cadrul operaţiunii «Ultima şansă » sunt cele mai bune dovezi ale necesităţii unei asemenea acţiuni şi a profundei sale semnificaţii istorice. Rezultatele obţinute în ţările baltice au convins Centrul Simon Wiesenthal sa extindă proiectul «Ultima şansă» în toate punctele sensibile ale Europei, în special în România, Austria şi Polonia". Recompensele de 10000$ vor fi susţinute financiar de către Fundaţia Targum Shlishi din Florida, Statele Unite ale Americii.

Centrul Simon Wiesenthal este o organizaţie internaţională înfiinţată pentru a păstra vie memoria victimelor Holocaustului. Centrul militează împotriva rasismului, antisemitismului şi terorismului, promovând toleranţa, implicarea în comunitate, educarea tinerelor generaţii şi activismul social. Majoritatea acţiunilor Centrului sunt orientate spre aducerea în justiţie a criminalilor nazişti, studiul Holocaustului, stoparea proliferării extremismului şi a grupurilor neonaziste. Peste 400 000 de familii din întreaga lume sunt membre ale acestei organizaţii fondate în 1977.

Centrul poarta numele lui Simon Wiesenthal, unul dintre puţinii supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste din timpul celui de-al doilea război mondial. Renunţând la profesia de arhitect pe care o avea înaintea războiului, Wiesenthal a devenit vocea şi conştiinţa victimelor Holocaustului, alegând să se transforme în "vânător de nazişti". El a explicat astfel luarea acestei decizii: "Când privim înapoi spre istorie, vreau să se ştie că naziştii nu au reuşit să scape după ce au ucis atâtea milioane de oameni".

Contact: dl. Erwin Shimon - 0745110044

________________________________________________________________________