31.12.10
ynet.co.il
השקר של ליטא והשתיקה הישראלית
אפרים זורוף

המדינה הבלטית משקיעה מאמצים בניסיון לזכות בהכרה בטענתה השקרית, שפשעי הקומוניזם שווים לאלה של הנאצים. אבל איש לא ביקר את ראש ממשלת ליטא על כך, בזמן שהיה בארץ

בשבוע שעבר ביקר בישראל ראש ממשלת ליטא , אנדריאוס קוביליוס, בראש משלחת גדולה של אישי ציבור ואנשי עסקים. הביקור לא סוקר כלל באמצעי התקשורת בעברית, אך אין זה מפתיע במיוחד היות שביקורי ראשי ממשלה של מדינות קטנות, ולכאורה לא חשובות, הם אירוע שכיח בישראל. לעומת זאת ישנן מדינות שעברן ההיסטורי תופס מקום חשוב בתולדות ישראל וזוכות לכן לתשומת לב ציבורית מעבר למשקלן הפוליטי, וליטא היא אחת מהן.

ומדוע ביקורו של קוביליוס היה אמור להיות בעל חשיבות מיוחדת? בשנים האחרונות ליטא משקיעה מאמצים רבים בניסיון לזכות בהכרה בינלאומית בטענתה השקרית, שפשעי הקומוניזם שווים לאלה של הנאצים וראויים להתייחסות דומה. מדובר .

כטרגדיה היסטורית ייחודית בתולדות האנושות.

יריית הפתיחה של מאמץ זה נורתה לפני שנתיים וחצי עם פרסומה של "הצהרת פראג" - מנשר שנחתם על ידי 40 אישי ציבור ואינטלקטואלים מארצות פוסט-קומוניסטיות, ובראשם נשיא צ'כיה לשעבר ואצלב האבל. על פי המסמך "אירופה לעולם לא תהיה מאוחדת אם לא ...תכיר בקומוניזם ונאציזם כמורשת משותפת" וקורא לציין את ה-23 באוגוסט כיום זיכרון משותף לכל קורבנות המשטרים הטוטליטריים, קרי הנאציזם והקומוניזם.

תאריך זה נבחר כדי להאשים את ברית המועצות באחריות משותפת לפשעי השואה והטרגדיות של מלחמת העולם השניה. כמו-כן "הצהרת פראג" דורשת את שיכתובם של כל ספרי הלימוד וההיסטוריה ברוח השוויון בין הקומוניזם והנאציזם, דרישות שיהפכו את השואה לטרגדיה שוות-ערך לטרגדיות רבות.

השתתפו ברצח יהודים
כדי להבין את המניע לדרישות האלה נזכיר שבארצות מזרח-אירופה שיתוף הפעולה עם הנאצים כלל השתתפות פעילה ברצח המוני של יהודים, דבר שמדינות אלה, ובמיוחד ליטא והארצות הבלטיות, עושות ככל יכולתן כדי להעלים או לפחות להצניע. קבלת דרישותיהן לשוויון בין הקומוניזם לנאציזם תסייע להן להדוף את הביקורת על פשעיהן בתקופת השואה כי אם הנאציזם והקומוניזם שווים, אזי האחרון הוא גם רצח-עם, ואם כן אז גם יהודים שהיו חלק מהממסד הקומוניסטי ביצעו רצח-עם, ועל כן אל ליהודים לבוא בטענות אל מי שפשע נגדם כי גם בני עמנו ביצעו פשעים כאלה.

המסקנה היא שאם כולם אשמים, איש לא אשם, וכך יעברו מדינות אלה ממעמד של תליין למעמד של קרבן. מעמד זה מקנה לא רק אמפתיה אלא גם זכויות ופיצויים.

אין מדינה שהשקיעה יותר מאמצים ואמצעים כדי לקדם את "הצהרת פראג" מאשר ליטא, שבני עמה שיתפו פעולה באופן הנרחב ביותר עם הנאצים ברצח יהודים בשואה, עובדה שתרמה רבות לאחוז הגבוה ביותר של קורבנות בכל אירופה (96.4% מיהודי ליטא). ליטא רוצה להתנער בכל מחיר מהתמודדות כנה עם פשעיה. לכן ציפיתי שביקורו של ראש ממשלת ליטא יהווה הזדמנות מצוינת לקברניטי מדינת ישראל להבהיר לאורחים ש"הצהרת פראג" איננה
קבילה ושישראל תראה בהמשך הניסיונות ליישמה אקט לא-ידידותי במיוחד. הרי אם מדינת היהודים לא תתנגד לכך, הדרך סלולה לקביעת הסימטריה המזויפת הזאת כאמת היסטורית על כל המשתמע מכך.

לצערי ולתדהמתי, על אף העובדה שהחומר הרלוונטי הוכן לפני הביקור במשרד החוץ, לא טרחו המנהיגים שלנו להעלות את הנושא בפגישותיהם עם ראש ממשלת ליטא ופמליתו, כך שהביקור עבר בנעימים מבחינת הליטאים, שיכלו לשוב לוילנה שמחים ומאושרים, כשהדרך לעיוות ההיסטוריה של השואה ומחיקת פשעיהם הנפשעים סלולה ובטוחה, ואוי לאותה בושה!

ynet.co.il